26 Jan, 2024

Slopad avdragsrätt för värdepapperslån?

Uppdaterad:
26 Jan, 2024

Jag fick idag ett tips från en läsare som jag inte tycker fått någon uppmärksamhet någonstans än så länge. Stort tack för tipset!

Det kan inom kort bli så att belåning av värdepapper inte längre är avdragsgillt! Det skulle betyda att kostnaden för att belåna portföljen stiger med nästan 50%.

Men vi tar det från början…

I veckan kom ett två förslag från Finansdepartementet i syfte att minska “överskuldsättningen” hos befolkningen. 

  1. Ett ökat bolånetak från 85 till 90%. Logiken i att man ska minska överskuldsättningen genom att tillåta högre belåning är helt enkelt att man hoppas minska behovet av blancolån genom att tillåta lite högre belåning med bostaden som säkerhet.

    Notera att det inte fanns något amorteringskrav när 85% bolånetak infördes. Med 2-3% amortering per år så kommer man relativt snabbt ner i belåningsgrad.
  2. Slopad avdragsrätt för lån utan trygga säkerheter. Till trygga säkerheter räknas bostad (eller ombyggnad och tillbyggnad som när det är klart kan bli ett bostadslån), fordon och båt men inget annat. Det betyder att du inte kommer få göra avdrag för räntan på blancolån dvs lån utan säkerhet. Värdepapper kommer heller inte räknas in i de trygga säkerheterna som bostad, fordon och båt utgör.

Nu är det här bara förslag än så länge. Och om det blir verklighet kommer det fasas ut i två steg med 50% avdragsrätt 2025 och ingen avdragsrätt 2026 och framåt. Detta beräknas ge staten en ökad skatteinkomst på 4 miljarder under 2025 och därefter 8 miljarder om året. 

Ordvalet “trygga säkerheter” kan man väl ha lite åsikter om. När effekten blir att belåning av en global indexfond som väntas öka med i snitt 8-10% om året inte anses som en “trygg säkerhet” samtidigt som en bil som väl nästan garanterat tappar 10% om året i värde är det. Nu kan man så klart belåna andra värdepapper än globala indexfonder, men ingen är intresserad av tvångsförsäljning av värdepapper så belåningsgraden dvs hur mycket man får låna med värdepappren som säkerhet ska redan anpassas till risken.

Jag har själv en kredit kopplat till min värdepappersportfölj men har använt den i väldigt liten utsträckning. Men jag vet väldigt många som stabilt legat på 10-25% belåning av sin portfölj år ut och år in. Med en väldiversifierad portfölj och låg ränta har detta varit relativt säkert och lätt att räkna hem över tid för den som tål lite större svängningar. Men nu kommer alltså räntekostnaden för ett sådan upplägg stiga med 43% från 2026 om förslaget går igenom (100/70 = 1,43 då du betalar 100% istället för 70% av räntan om avdraget på 30% försvinner).

Jag har länge sett portföljbelåning som ett bra alternativ till att ta bolån om det skulle uppstå behov av att få loss pengar i framtiden. Dvs vi har inte varit främmande för att helt betala av bostadslånet om börsen skulle fortsätta att gå starkt en period till. Detta blir nu ett mindre intressant alternativ.

Ni kan läsa mer om förslaget här. Läs framförallt sidan 23 och 32 i bifogade dokumentet om du vill fördjupa dig i delen kring värdepappersbelåning.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.