25 Dec, 2023

Spara de stora, inte de små pengarna

Uppdaterad:
25 Dec, 2023

Jag såg att bloggaren Sparo klankade ner på två av mina käraste grejer. Nämligen risgrynsgröt och ärtsoppa på plastkorv. 

Risgrynsgröt äter vi visserligen bara på julen. Säg att det blir 4 stycken “korvar” på 500 gram från 20 dec till 31 januari för oss två personer i hushållet. Ärtsoppa på plastkorv tycker jag är en toppenlunch som lagas (värms) på 2 minuter och ger 35 gram protein per portion. Priset har visserligen gått upp lite och ligger på runt 11 kr för en 500 grams korv numera. Jag skulle gissa på att det landar på 30-40 sådana luncher under ett år för mig. Min fru vägrar men vi äter nästan alltid olika saker till lunch och middag ihop. Så det ställer inte till några problem.

Nu är säkert Sparos recept toppen, men personligen har jag inte det minsta sug efter att ha en gryta stående på spisen över natten för att spara några kronor per portion på risgrynsgröten. Vilket skulle ge en årlig besparing på låt säga 35 kr. Visst är det bra att hålla i pengarna och varje krona räknas. Och jag är en stor förespråkare av att alltid välja det billigaste alternativet om det finns två jämförbara alternativ. Men just här saknar jag motivationen. 

Nu går det så klart inte att jämföra ärtsoppa som värms i micron hemma med att äta lunch ute på restaurang. Ute betalar man inte bara för maten utan för service, miljö etc. Men om jag ändå tar mig friheten att göra jämförelsen rent ekonomiskt så ligger besparingen här i minst 110 kr per portion. Medan skillnaden mellan att köpa färdig ärtsoppa på korv och koka egen ärtsoppa från grunden kanske ligger på 5 kr per portion. Dvs jag sparar lika mycket på att byta en lunch ute mot färdig ärtsoppa hemma som på att de kommande 22 gångerna jag äter ärtsoppa koka den själv istället för att köpa färdig på korv.

Jag bad Bings AI göra en bild på temat spara pengar genom att äta gröt. Vet inte varför den tolkade det som att året var 1955…

Nu är jag fullt medveten om att inlägget är att kasta sten i glashus. Jag har många gånger ägnat mig åt ett sparande av småsummor som inte gjort någon avgörande skillnad, utan sett motivation i att göra det ändå som en kul grej. Och det är väl just det här som är nyckeln till att orka hålla på och leva ett sparsamt liv i något årtionde för att spara ihop ett bra kapital. Det måste kännas kul och motiverande, och dit räknas inte gröt och ärtsoppskokning för mig. 

Dessutom är det en konst att våga anpassa sina utgifter efter aktuellt läge. När vi nu befinner oss i ett läge där pengarna ser ut att räcka är det inte besparingar på 35 kr per år på gröt eller 200 kr per år på ärtsoppa som bör vara fokus inför 2024. Så jag ska försöka släppa Sparos inlägg och gå vidare och leva mitt liv som om inget hade hänt…

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.