9 Jul, 2024

Sveriges bästa kommun

Uppdaterad:
9 Jul, 2024

Jag vet inte om ni såg listan som tidningen Fokus gjorde nyligen där de rankade alla Sveriges kommuner

Listan verkar väl så vitt jag förstår vara ett seriöst och vettigt försök efter omständigheterna. De har helt enkelt listat ett antal faktorer rent faktamässigt och gett poäng efter saker som väntetider i vården, personaltäthet i skolan, kommunens ekonomi, tillgång till fjärrvärme och antal skjutningar inom 10 km de senaste åren. Dvs saker som kan mätas och sättas en siffra på och där de flesta borde vara överens om vad som är bra och dåligt, dvs kort väntetid är bättre än lång och få skjutningar är bättre än många.

Jag tror väl ingen använder listan på det sättet att de väljer bostadsort genom en lista i en tidning, men den fick mig ändå att tänka på hur viktigt det är att göra egna val här i livet som passar just dig. Om det var så enkelt att alla i Sverige skulle trivas bäst i Umeå (som toppade listan), tycka det var viktigt att bo nära en tågstation och ha promenadavstånd till apoteket skulle lägenheterna mitt emellan tågstationen och apoteket i Umeå kosta minst 10 miljoner. Men precis som på börsen gäller att pris är vad du betalar och värde är vad du får. Och här kommer ditt uppskattade värde alltid skilja sig från andras uppskattade värde. Ditt uppskattade värde kommer till och med ändras beroende på fas i livet, är skola eller vård viktigast för dig de kommande 20 åren? Det vill säga chansen att göra prisvärda val borde vara stor för den som tänker till och vågar gå emot strömmen av folk som bryr sig om status och vad andra tycker. Hur står sig till exempel ett nytt fint utomhusbad i relation till regelbundna skjutningar i närområdet för just dig? Och vissa saker som om du tycker det är en fördel eller nackdel att det är snö på vintern har de så klart inte ens försökt väga in i listan.

Inte ens när jag använder funktionen att vikta vilka parametrar som är viktiga för just mig tycker jag att jag får ett speciellt träffsäkert resultat. Jag drog upp saker jag tycker är viktigt för mig som vård, fritid, trygghet och ekonomi och sänkte ner utbildning och jobb och tänkte jag skulle få fram FIRE-meckat i Sverige. Jag fick svaret att jag borde flytta till Fagersta. Vilken mardröm (ledsen om jag har några läsare som bor där). Nu har jag ingen stenkoll på Fagersta ska erkännas, men det lilla jag varit där lockar inte jättemycket för just mig. Det blir väl helt enkelt för brett att ge ett betyg till kategorin fritid och då både räkna in allt från utbud av evenemang och underhållning till gym, föreningsliv och elljusspår.

Vad tycker ni? Tycker ni att ni får fram relevanta resultat när ni kollar på listan utifrån hur ni trivs på hemorten eller den bild ni har av andra bostadsorter som ni har lite koll på?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.