6 Dec, 2023

Tålamod och långsiktighet

Uppdaterad:
6 Dec, 2023

Jag har flera gånger berört den psykologiska skillnaden mellan olika investeringar och hur man reagerar vid olika händelser. Ett sådant exempel är att jag vant mig vid stora svängningar på marknaden som helhet. När börsen gick ner 2007-2008 vågade jag låna pengar för att köpa mer nära botten. Och raset under corona kändes inte speciellt även om det ”försvann” några miljoner på en månad. Svängningar i en enskild aktie känns ofta betydligt mer, även om den inte står för så stor del av portföljen.

Men det är inte bara så att jag tycker att svängningar i en enskild aktie känns mer än rörelser i ett helt index. Även tidshorisont för hur länge jag planerar att behålla och när jag gjorde köpet spelar roll.

Ett sådant exempel är mina aktier i Castellum som jag haft i många år och aldrig varit nära att sälja. Här bryr jag mig väldigt lite om hur kursen gått senaste året eller månaden. Däremot så har jag både i mitt privata pensionssparande och PPM viktat tungt mot fastigheter senaste halvåret. Här är det mer en kortsiktig tanke att jag upplevde det som att marknaden var nedtryckt och varje signal på lägre inflation och ränta skulle tolkas positivt, oavsett om det skulle ske i september 2023 eller april 2024. Då jag inte har någon stark tro på att fastigheter ska överavkasta övriga börsen kommande 5-10 år behöver jag även hitta ett läge att kliva av min överexponering mot branschen. Vilket gör att jag tittar mycket mer på de dagliga svängningarna och funderar på kursutveckling i närtid (vilket jag så klart inte har en aning om).

Nu är det småpengar både i IPS och PPM jämfört med huvudportföljen så det står verkligen inte och faller med 5% extra avkastning under vintern i just dessa portföljer. Men jag är verkligen i valet och kvalet om den stora reaktionen  i fastigheter redan har kommit eller om det är lönt att försöka mjölka några procent till. Den här starka känslan jag hade kring att det var så nedtryckt att det bara var att vänta in minsta ljusning så skulle det studsa upp är borta nu. Mest troligt blir att jag successivt minskar exponeringen i PPM där jag för närvarande har 100% fastighetsfond men nog försöker hänga i lite längre i IPS som består av ca 40% fastigheter.

Det är ju lite kul att fundera och agera, men för mig passar det bra att göra det i lite mindre portföljer och sen vara extremt passiv, långsiktig och indexnära i den större portföljen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.