1 Aug, 2021

Testa att inte jobba

Det har varit en del diskussioner på senare tid kring det här med att inte jobba och om det passar alla. Och där kan jag väl börja med att konstatera att det så klart inte passar alla. Men vad passar alla? Däremot tycker jag det gäller att hålla isär saker och ting lite när man diskuterar detta ämne.

Säg att du jobbat på bank i 20 år och sen bestämmer dig för att sluta på banken för att bli brevbärare istället. Ett halvår senare ska du utvärdera bytet. Frågan är då om du utvärderar hur det är att INTE jobba på bank. Eller hur det är att jobba som brevbärare. Grunden till FIRE är att inte behöva jobba, men det är inte att låta bli att jobba som är grejen. Utan vad avsaknaden av jobb för med sig i led två.

Frågan blev återigen aktuell i och med Expressens artikel med Anders Gustafsson (jag har inte läst artikeln då den ligger bakom betalvägg men läst en del på Anders blogg och hans kommentarer i sociala medier, så tror jag vet ungefär vad han sa). Anders flyttade ut med den stora familjen för att bo i ett torp på landet under väldigt enkla former och med ett begränsat kapital. Testade han hur det var att inte jobba? Eller testade han snarare hur det var att jobba som bonde för 100 år sedan?

Det går enligt mig inte att utvärdera hur det var att sluta jobba utan att också utvärdera vad man ersatt den tid och kraft som tidigare lades på jobbet med. Och om man nu saknar att jobba så är frågan vad det egentligen är man saknar:

Pengarna - då kanske man slutade jobba för tidigt så inte kapitalet är tillräckligt stort för att man ska kunna leva det liv man vill.
Strukturen - då kanske man skulle kunna strukturera livet utan jobb så att även det innehåller tider att passa eller en anledning att kliva upp ur sängen en viss tid.
Kamraterna - är det just de specifika kollegorna eller att träffa mer folk i allmänhet? Om det är kollegorna är det i så fall exakt alla kollegor eller någon enstaka? Är det några enstaka kanske du kan hålla kontakten även utan att jobba ihop?
Meningsfullhet och jobba mot mål - det är insåg jag redan under tiden jag jobbade att det var lite märkligt att jag hade tydligare mål och regelbundna uppföljningar i form av medarbetarsamtal på ett jobb jag inte brann för än vad jag hade för privatlivet som jag tyckte var mycket viktigare. Så redan 2013 började jag och min fru ha "kick-offer" där vi två gånger per år hade konferens och satte upp mål och planer för privatlivet på samma sätt som många gör på jobbet.

Osv. Ja ni förstår ungefär vart jag vill komma. Och återigen, att sluta jobba passar garanterat inte alla. Det finns absolut fall där någon av punkterna ovan inte enkelt kan ersättas med något utanför arbetslivet som är minst lika bra.

Sen är det alltid en risk att den här typen av diskussioner blir ett skyttegravskrig där man ska försvara sin situation och sina livsval:
- Den som inte sparat något och ändå inte kan sluta jobba ska säga att det skulle bli jättetråkigt att inte jobba.
- Den som slutade jobba med för lite pengar säger att det inte var pengarna som saknades utan att längtan efter fd kollegorna blev för stor.
- Den som slutade jobba men inte lyckades fylla sitt liv med meningsfulla aktiviteter säger sig sakna sociala sammanhanget och strukturen.
- Den som sparat 75% av lönen i 10 år för att kunna sluta jobba vid 35 får svårt att erkänna att det var onödigt att äta kall gröt till lunch i 10 år eftersom livet utanför arbetslivet blev rätt trist.

Så jag är väl medveten om att det säkert kan upplevas som att jag försvarar FIRE och mina livsval. Det enda jag kan säga är att det har passat mig väldigt bra och att jag är extremt nöjd med att jag började spara en stor del av lönen för 17 år sedan.

Och ibland när jag hör om personer som jag inte riktigt tycker testat FIRE på riktigt men ändå dömer ut det blir jag lite frustrerad. Ungefär som om du själv brukar åka till Grekland varje sommar och öluffa och sen har du tipsat en kompis om det. När sen kompisen kommer och efter att ha bott i tält på en soptipp i Athen påstår att Grekland inte alls var någon höjdare.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.