15 Dec, 2020

Tid eller frihet?

Väldigt ofta pratar man om kopplingen mellan tid och pengar. Och att tid är vår viktigaste resurs eftersom den är så begränsad och omöjlig att spara utan den rinner iväg med 24 timmar varje dygn. 

Men för min del har nog egentligen inte tid varit en alls lika stor drivkraft som friheten. Jag förstår att tid är en bristvara för många och för några veckor sen hörde jag en kompis säga att han bara hade tid att träna 3x45 minuter varje vecka men gärna skulle vilja träna mer om det fanns möjlighet. Skulle någon tidsstudieman gå in och granska hans vecka i detalj så tror jag nog att det är en sanning med modifikation. Men för mig har jag aldrig varit nära den där situationen, att tiden varit så begränsad att jag inte lyckats hitta ytterligare en timme på hela veckan ens om jag försökte. 

Även när jag jobbade som mest kanske jobbet inkl resor upptog 50-55 timmar i veckan. Om vi lägger på 56 timmars sömn och 7 timmar nödvändiga sysslor varje vecka så återstod ändå i runda slängar 50 timmar i veckan som jag kunde göra vad jag ville på. Med minimalt med jobb idag så har alltså den siffran ungefär fördubblats från 50 till 100 timmars vaken fritid i veckan. Och precis som med allt annat blir marginalnyttan mindre och mindre för varje ny timme som frigörs.

Så om det nu inte är så avgörande att frigöra ytterligare några timmar fritid i veckan, varför är jag då en så stark förespråkare för det här med att spara och sluta jobba tidigt? Jo för mig är friheten mycket viktigare än just att ha mycket ledig tid. Att inte tvingas göra något, inte ha tider att passa och infinna sig på platser för att utföra uppgifter som någon annan har bestämt. Att aldrig ha lite ont i magen för den där deadlinen fredag kl 14.

Hade jag för 5-6 år sedan när jag hade några år kvar på jobbet och inte alls tyckte det var så kul att jobba fått erbjudandet om att få 25 000 kr i månaden i passiv inkomst resten av livet i utbyte mot att dygnet bara blev 22 timmar långt (med samma sömnbehov som idag) hade jag nog tagit den dealen. Så för mig handlar det inte så mycket om kopplingen tid och pengar. Utan snarare kopplingen frihet och pengar.

Håller ni med? Har några av er som jobbar och har barn verkligen så fullt upp att det är omöjligt att hitta en extra timme fritid på hela veckan?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.