9 Aug, 2020

Tillbaka på jobbet?

Kanske är det måndag förmiddag när du läser det här och du har just dragit igång den första arbetsdagen efter semestern. I så fall hoppas jag att det känns ok både idag och igårkväll när du ställde väckarklockan. För egen del var den sista dagen på semestern årets värsta dag 2016. Sen 2017 kändes det lite bättre då jag visste att det bara var några månader kvar. Detta är så klart ingen långsiktigt hållbar lösning och hade jag inte vetat att jag bara hade max två år kvar på jobbet den där söndagen sommaren 2016 hade jag så klart behövt göra något åt situationen och försöka byta jobb. Men jag valde att kriga på då jag hade en ok lön och var inkörd på jobbet. Jag hade helt enkelt inte riktigt energin att börja om och lära mig massa nytt på ett ny arbetsplats när det var så kort tid kvar. Sen var det inte så hemskt måndag förmiddag när jag väl var på plats på jobbet som jag kände kvällen innan ska tilläggas. 

Nu kanske jag inte är rätt person att ge tips om hur man ska tänka om det känns tungt att börja jobba. Jag pallade ju bara något år efter att jag började få den här känslan, men tänkte ändå berätta lite hur jag tänkte när det kändes tungt att behöva gå till jobbet.

- Fundera på om du verkligen behöver jobba på det sätt du gör nu. Kanske klarar du dig redan nu på lite lägre inkomst om du redan kommit en bit på resan mot ekonomisk frihet. Jobba mindre eller friare kan vara en variant även om det innebär en lägre lön och därmed ytterligare något år i arbetslivet. Själv funderade jag på detta men valde ändå att fortsätta jobba heltid.
- Försökt hitta de positiva delarna på jobbet. Kanske har du några kollegor som du trivs bättre med än med andra. Lägg fokus på dessa personer.
- Hitta några saker att se fram emot i höst. Något TV-program du följer som äntligen ska dra igång igen, en födelsedagsfest du ska på i september eller kanske något roligt projekt utanför arbetet.
- Gör sparandet till ett ännu större intresse. Att kunna se fram mot den 25e som innebar nya aktieköp gjorde verkligen att varje månad fick en egen höjdpunkt för mig. jag fick fler och fler aktier och kom närmare och närmare friheten. Avvägningen blir ju att inte bara gå och vänta på den 25e eftersom varje månad som går också innebär en mindre månad kvar att leva.
- Njut av att sommaren inte är slut. Kommer du ihåg i början av maj när du reagerade på att det helt plötsligt var ljust på kvällarna? Ikväll är solen uppe längre än 1 maj och vädret ska bli bra hela veckan i hela landet. Augusti är en sommarmånad, så låt dig inte luras att hösten redan är här.

Förhoppningsvis förstår du inte alls vad jag pratar om med detta inlägg och tycker det ska bli riktigt kul att komma igång och jobba. Du kanske tänker dig jobba väldigt många år till och läser min blogg av andra skäl än att kunna minimera antalet dagar i arbetslivet. I så fall är det bara att glömma ovanstående. Men om du en vacker dag precis som jag går från att tycka jobbet är rätt kul till hemskt tråkigt kan du kanske komma tillbaka till det här gamla inlägget och hitta lite inspiration.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.