3 Sep, 2020

Trader vs investerare

Igår låg Avanza nere i ungefär en timme på eftermiddagen. Jag märkte inte ens av det, men reaktionerna i sociala medier fick mig att återigen tänka på skillnaden mellan att vara trader och långsiktig investerare. För det var total panik på många håll under den där timmen. 

Jag vill börja med att säga att jag verkligen förstår känslan av maktlöshet om man nu har en strategi att bevaka positionen varje sekund och sen ser hur Tesla-aktien faller 5-10% samtidigt som det inte går att logga in. Det är kanske inte säkert att man skulle köpt/sålt om man hade varit inloggad, men känslan av att man inte ens kan köpa/sälja om man skulle vilja skapar så klart frustration. Jag  kan själv börja koka inombords av en hemsida med biljettbokning som inte fungerar och där man gång på gång kastas ut och till slut inte vet om beställningen gick igenom. Eller en allmänt svajig internetuppkoppling trots att det inte är något jätteviktigt som står på agendan. Och här är det ju pengar dvs något ganska viktigt som står på spel. Så inget snack om att det för många är ett stort problem när systemet helt plötsigt ligger nere!

Men kontrasten blir ändå så tydlig mellan olika strategier. Jag är rätt intresserad av pengar, har ungefär 97% av pengarna på börsen och är helt beroende av börsen för att klara uppehället resten av mitt liv. Ändå skulle jag inte ha det minsta problem med om både Avanza och Nordnet meddelade att de kommer stänga ner sidorna för underhåll fram till första november. Då hade bara jag fått återinvestera kommande två månaders utdelningar då istället. 

Eller som Warren Buffetts sa "only buy something that you would be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years".

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.