25 Dec, 2022

Tre utmaningar för FIRE

Kul med respons på mitt inlägg om "FIRE-folket". Jag har fått flera mail och meddelanden med olika berättelser och teorier om hur vanligt det är med möjlig pension runt 40. Jag ska inte säga att jag kommit närmare ett svar på frågan hur många det finns som sparat ihop pengar via lönearbete för att kunna sluta jobba i 40-årsåldern, men kanske har jag kommit närmare en förklaring till varför det inte är fler. Jag tycker nämligen mig märka tre utmaningar/problem/fallgropar via era kontankter och också när jag själv tänker tillbaka på de personer jag följt de senaste 15 åren.

Notera nu att jag pratar om utmaningar för att nå FIRE det vill säga kunna sluta jobba runt 40. Det betyder inte att detta är det rätta och ultimata målet för alla. Det vill säga, att någon INTE slutar jobba i ung ålder är inget misslyckande. En person kanske har som mål att sluta jobba vid 35 när den är 22 och börjar spara, men kommer sedan på andra tankar under resans gång och gör andra val i livet. Det är ju bara ett misslyckande ur FIRE-perspektiv, inget säger att det är dåligt eller ett misslyckande i livet som helhet.

Så nu tittar jag bara på vilka utmaningar som finns för just målet att sluta jobba vid exempelvis 40.

Börjar för sent
Det som verkligen sticker ut är när någon kan sluta jobba vid väldigt ung ålder är att man måste börjat spara rätt tidigt. Jag vet flera exempel på personer som sparat ihop pengar för att kunna sluta jobba på mellan 6 och 10 år, det vill säga betydligt snabbare än mig. Men alla de började spara relativt sent så det blev inte så tidig pension som det hade kunnat bli. Att spara ihop till pension på 6-10 år är klart extremt och jag tror snarare man ska räkna 15-20 år som en rimlig tid, för även de klart mer motiverade än snittet. Då krävs inte bara att man är uthållig i 15 år, utan även att man började en bit innan 30 för att det ska bli tal om riktigt tidig pensionering.

Så här lång tid tar det att bli ekonomiskt fri med en normal börsavkastning och att man spenderar lika mycket pengar när man jobbar som efter pension:
Spara 70% av lönen - 8 år
Spara 50% av lönen - 15 år
Spara 30% av lönen - 21 år

Så det är bara att räkna baklänges för att inse att en av de viktigaste faktorerna för den som vill kunna sluta jobba innan 40 är i vilken ålder man börjar. Det betyder också att den som sparar 70% av lönen mellan 35 och 43 hade kunnat nöja sig med att spara 30% av lönen med start vid 22 års ålder för att även då kunna sluta jobba vid 43.

Känner sig rik
Även den med ett indexnära månadssparande kommer under perioder få en väldigt bra avkastning på sitt kapital. Och i takt med att kapitalet blir större så kommer varje uppgång på 30-60% under en kort period innebära väldigt mycket mer i rena pengar. När man räknar på det här med sparande så räknar man ofta med 6-10% om året, men avkastningen på börsen kommer in på det jämna och fina sättet.

Stockholmsbörsens storbolagsindex gick exmpelvis upp 60% på ett år från 1 feb 2009 till 1 feb 2010. Mitt under den här perioden bröt jag själv igenom första miljonen och det kändes så klart som väldigt mycket pengar på kort sikt när portföljen steg med 500 000 kr på ett år. Gången innan som jag upplevt att börsen hade gått riktigt bra hade det handlat om att mitt värde gått upp med några tiotusenlappar på kort tid, vilket även det kändes som mycket där och då som student. När sen börsen gick upp runt 60% under perioden mars 2020 till mars 2021 så innebar det helt plötsligt att värdet steg med 4 miljoner på ett år, det vill säga nästan 10 gånger mer än 2009 (en stor del av den uppgången var visserligen bara att ta ikapp raset under feb-mars 2020, men även om vi drar ut perioden till att omfatta två år exempelvis hela 2019-2020 eller hela 2020-2021 pratar vi om runt 40% uppgång på två år).

"Risken" är så klart stor att man någonstans under den här resan plötsligt känner sig väldigt rik. Den med ungefär min ekonomi som skulle byta bil 2009 kanske tänkte att den kunde ta 250 000 kr av de 500 000 kr som portföljen ökat med det senaste året till bilen. Eller den som skulle flytta i mars 2021 kanske inte hade blivit så rädd för att budgivningen på drömhuset gick upp ett par miljoner mer än väntat, portföljen har ju ändå ökat med 4 miljoner senaste året.

Det här kan så klart vara toppen för den som vill få chansen att köpa en fin bil eller dyrt hus. Men för målet att sluta jobba innan 40 hade det varit förödande. FIRE-uträkningen på en portfölj som på kort tid gått från 6 till 8 miljoner är att det sannolika och möjliga uttaget gått från 20 till 26 tusen i månanden. Inte att man fått loss 2 miljoner att spendera här och nu.

Känner sig smart
Många som börjar intressera sig för sparande får ett stort aktieintresse. Med en koncentrerad portfölj blir svängningarna betydligt större än de jag beskrev ovan för hela index. Det gör också att man kan lätt kan inbilla sig att den senaste uppgången beror på ens skicklighet som investerare. Och även om man fått ungefär samma avkastning som index de senaste 10 åren så tänker man att de senaste åren ju gått klart bättre än index, nu när man lärt sig mer.

En fara ur ett FIRE-perspektiv blir då att man släpper beprövade beräkningsmodeller som exempelvis 4%-regeln som baseras på historik utan behov av att göra något mer än följa index. Istället börjar man göra andra antaganden baserat på en kort period då man slagit index tänker sig att man kan överavkasta framgent och räknar med att kunna leva på att "jobba med sina investeraringar" snarare än en passiv inkomst. Och när man börjar räkna med att få 15-20% årlig avkastning på portföljen och därmed utan problem kan spendera 10% av portföljens värde varje år samtidigt som portföljen tappar 30% urholkas värdet snabbt.

Jag vet några som slutade jobba fyllda med självförtroende och portföljen lika fylld med Fingerprint och krypto. Och det finns säkert en del som valde att börja leva på trading eller investeringar i slutet av 2021 som nu har haft ett lite kämpigt år.

Så sammanfattningsvis, det som på planeringsstadiet låter enkelt, att det bara är att spara 50% av lönen från man är 25 till 40, riskerar att stöta på vissa utmaningar under resans gång. Men det fina är att ett sparande aldrig är fel ändå, går en del av pengarna till en ny bil eller dyrare hus under resans gång är det inget större problem med det. Det finns de som har de värre än att de får jobba till 55 och åka hem till ett fint hus efter jobbet. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.