26 May, 2024

Ung och motiverad

Uppdaterad:
26 May, 2024

Jag fick för några veckor sedan ett mail från en ung läsare som ville ha lite tips för att rivstarta sitt sparande. Det fanns bland annat lite tankar på att åka till Norge, Färöarna eller Grönland för att rensa fisk och tjäna pengar. Jag sa att jag inte hade så mycket koll på dessa jobb men gav lite andra generella tips istället.

Nu läste jag i helgen i DN om två personer som just tagit studenten och är på Färöarna och rensar fisk. Tack vare att lönen är i danska kronor som är väldigt stark mot den svenska så var lönen klart mer än de kunde tjäna hemma i Sverige. Det handlar om en bruttolön på runt 40 000 kr i månaden. Men jag är fortfarande tveksam om det här med att åka och rensa fisk är rätt metod för den som är ung och motiverad och vill bygga upp ett kapital.

Ungdomarna i artikeln som är på Färöarna verkar visserligen inte ha som mål att bli mångmiljonärer genom att spara en så stor del av lönen som möjligt på aktiemarknaden på 30 års sikt. Utan de ser det som något de gör några månader, som ett kul äventyr och med lite extra sparpengar med sig hem. Då är det säkert toppen. Men de påpekar samtidigt att det är mycket dyrare att leva på Färöarna än hemma i Sverige. Det måste ändå vara rätt få som pallar 5-10 år med fiskrensning i en by med 1000 invånare långt hemifrån. Och lönen som är bra för den som är 19 kanske inte anses lika bra när kompisarna hemma i Sverige hunnit jobba 10 år på sina jobb. 

Är man ung och motiverad att komma igång och spara pengar tror jag man ska hitta en mer långsiktig lösning, dvs något där det kan bli några tusenlappar över varje månad och något som känns som det går att ha som en stabil grund i många år. Sen utöver det kan man successivt skruva lite på det och kanske på sikt spara ytterligare någon tusenlapp i månaden genom högre inkomster (via karriär med löneutveckling eller dra igång lite sidoprojekt), lägre kostnader eller göra punktinsatser utöver jobbet när man är ung om motiverad.

Ränta på ränta är fina grejer. Men det är svårt att räkna ihop en kalkyl där 50 000 kr i engångssumma med sig hem från ett halvår på Färöarna som 20-åring blir något helt avgörande för den framtida ekonomin.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.