18 Jan, 2021

Utdelningar

Snart börjar en spännande tid för oss som gillar aktieutdelningar. Och redan ikväll fick vi en nyhet i att Swedbank kallar till extra stämma för att besluta om utdelning för 2019, dvs del av den utdelning som ställdes in under 2020. Även om vi inte äger några aktier i Swedbank så är det en intressant nyhet. Jag tänker främst på de två övriga svenska storbankerna SEB och Handelsbanken (SHB) som ingår i våra två största innehav Investor och Industrivärden. Även om SEB bara utgör 7% av Investors substans och SHB 14% av Industrivärdens substans så känns det som nivån på utdelningen i de två investmentbolagen är lite avhängd av bankernas utdelningar. Industrivärden som slopade utdelningen helt förra året blir framförallt intressant om SHB nu delar ut lite för både förra året och i år och vi dessutom får den feta extrautdelningen från Volvo som många tror på.

Redan i slutet av veckan kommer årsrapporten från Investor och Castellum och i samband med det förslag på årets utdelning. Och sen rullar det på med en mängd rapporter kommande veckor. Trots att portföljen gick upp avservärt mer under årets två första veckor än den kommer ge i utdelning under hela året så är det något speciellt med utdelningar som känns som pengar på riktigt, till skillnad från förändringar i värdet från dag till dag som känns som låtsaspengar för mig.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.