18 Aug, 2020

Utdelningar hösten 2020

Ni har säkert inte missat att eventuella utdelningar för hösten har varit på tapeten de senaste dagarna. Diskussionen fick extra bränsle av att Holmen och Wallenstam både nyligen meddelade att de kallar till extra bolagsstämma för att ta beslut om utdelning i höst istället för den som ställdes in/sköts upp i våras. Idag uttalade sig Joakim Bornold i DI om att han till och med trodde bankerna skulle våga dela ut pengar i höst. Trots att både ECB och FI uppmanat bankerna till att inte dela ut 2020.

Personligen har jag svårt att se den politiska laddningen i detta med utdelningar. Men det verkar jag ganska ensam om, de flesta anser att det är självklart att man inte ska kunna dela ut pengar om man fått statligt stöd under corona. För det första tycker jag man kan diskutera om det främst är företagen som fått stödet eller om syftet främst är att skydda de anställda från uppsägningar. Men visst, på kort sikt gynnar stöden arbetsgivaren då det hade blivit dyrare att säga upp personal med uppsägningstider etc. Det jag inte förstår är vad som blir bättre för att bolagen inte skulle tillåtas dela ut pengar just under 2020.

Om Volvo har 50-60 miljarder i kassan som de inte får dela ut något av till ägarna sparar inte några pengar för staten. De har redan beviljat och betalat ut stöd för Volvos korttidspermittering. Volvo kommer ju inte slösa bort pengarna på ett sätt som gynnar ekonomin eller betala de i skatt bara för att de inte få dela ut dom. Pengarna kommer bara ligga kvar i kassan och delas ut 2021 eller 2022 och framåt istället. För den totala ekonomin hade det troligtvis varit betydligt bättre om Volvos 250 000 aktieägare fick ut pengarna än att de ligger på Volvos konto och skräpar.

Att artister som knappt har några andra än sig själva anställda i sina bolag och gjort mångmiljonvinster i flera år kan få stödpengar tycker jag på sätt och vis är konstigt. Men om de sen väljer att ta ut pengarna de fått som utdelning eller inte tycker jag är en ickefråga. Skadan i form av en kostnad för staten är redan skedd oavsett om de tar ut pengarna som utdelning eller lön i år eller någon gång i framtiden. Och i slutänden kanske det ändå på något sätt är rimligt att även bra artister som tjänat mycket pengar har rätt till samma stöd som dåliga artister som inte skulle överleva utan stöd. Precis som ett välskött bolag som normalt sett gör stor vinst ska kunna få samma stöd som ett sämre skött bolag som gjort mindre vinst.

Då jag redan hade bestämt mig för att återinvestera alla utdelningar under 2020 så spelar det mindre roll för mig personligen om det blir utdelning i höst eller mer utdelning kommande år istället. Den fina grafen med tvåsiffrig procentuell ökningen av utdelningen varje år från från 2015-2019 är ändå körd. Hur tänker ni? Sitter ni som på nålar och hoppas på besked om utdelningsförslag för hösten?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.