20 Jan, 2023

Utdelningssäsongen

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

Med dagens utdelningsbesked (eller förslag till utdelning om man vill vara petig) från Investor så inleddes en av årets höjdpunkter. För nu kommer info om årets utdelningar dugga tätt de kommande veckorna. Många gillar utdelningar medan andra hävdar att det är ett nollsummespel om bolaget delar ut pengarna eller behåller de och investerar vinsten inom bolaget. Jag väljer ändå att tycka det är lite kul, inte minst att mata in siffrorna och jämföra staplarna.

Så åter till dagens utdelning från Investor. Jag hade räknat försiktigt med 4,25 kr per aktie i utdelning och det blev 4,40 kr vilket ska jämföras med 4 kr jämnt förra året. Nu är Investor vårt klart största innehav och man kan tänka sig att en ökning av utdelningen med 10% istället för beräknade 6% skulle göra en stor skillnad på totalen. Men då Investor är ett bolag med riktigt låg utdelning är det inte är slaget om totalen kommer stå. De extra 15 öre per aktie jämfört med den försiktiga prognosen ger bara lite över 1 300 kr mer än planerat och ökningen på 10% jämfört med förra året motsvarar 3500 kr.

Hur det blir med totalen kommer snarare handlade om hur det blir med exempelvis Sampos och Volvos utdelningar. Sampo lämnade en riktigt rejäl extrautdelning förra året och jag har lite förhoppning om extrapengar utöver den långsiktiga löpande utdelningen från försäkringsverksamheten även i år men här kan det lätt slå på 10 000 kr mot min gissning. Och hur Volvo tänker med sin gigantiska kassa är svårt att klura ut för mig vilket gör att jag kan tänka mig allt från 10 till 20 kr per aktie. En annan game changer vore om Castellum framåt slutet av året kommer på att läget  har stabiliserat sig på fastighets-, ränte- och obligationsmarknaden och helt plötsligt anser sig ha råd att fullfölja trenden och bli första bolaget med 25 år irad av höjd utdelning. Och kallar till extrastämma i november och delar ut 8 kr på ett bräde.

Men oavsett vilket så är det kul att följa och fylla i siffrorna på Excelarket. Även om det går att argumentera för att det är rätt meningslöst och ett nollsummespel. Men det är ju på sätt och vis meningslöst att följa ett idrottslag och hoppas på vinst i veckans match också. Så då kan man väl få sitta och följa utdelningarna med intresse om man tycker det är kul...

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.