4 Jul, 2024

Värdet av tid

Uppdaterad:
4 Jul, 2024

Jag skulle tro att Mr Money Mustache är världens mest kända FIRE-personlighet. För er som inte känner till honom hittar ni hans hemsida här och hans X-konto här

Han har på senare tid skrivit några grejer på ett tema som jag har svårt att köpa resonemanget kring. Det handlar om att omsätta pengar till tid på ett sätt jag alltså tycker är lite märkligt.

Det första handlade om ett exempel kring att åka bil och välja väg. Den ena vägen tog längre tid men var fri från vägtullar och den vägen som gick snabbast kostade pengar att åka (det handlade om köer och inte om en omväg dvs utgångspunkten är att det inte behövde räknas in vad man kör på för bränsle/miljö/klimat). I exemplet från Denver handlade det om motsvarande ungefär 150 kronor för att spara 19 minuter. 

Det andra exemplet handlade om att han köpt en frys där man kunde plocka ut is från utsidan av dörren istället för att fylla tråg med vatten och frysa in. Det hela blev då en uträkning om hur många sekunder det tog att fylla tråget ett par gånger i veckan och öppna dörren varje gång han vill ha is under ett år. Där denna tid summerades och räknades om till arbetstid med motiveringen att det lönade sig att betala 1500 dollar extra för en frys med istillverkning i dörren.

Det går att göra liknande exempel i all oändlighet. Robotgräsklippare, fjärrkontroll och motor till garageporten, städhjälp, matkasse med hemkörning, köpa blåbär eller plocka själv. Allt går att räkna om till en timlön och sätta det i relation till lönearbete.

Men jag har väldigt svårt att köpa det här synsättet. Kanske för att kampen för att bygga upp ett kapital främst handlat om att skapa frihet och inte främst att skapa fritid för mig. Jag förstår att tid i allmänhet och framförallt fritid är en bristvara för många människor som jobbar heltid och har barn med olika aktiviteter osv. Men om man som Mr Money Mustache inte behöver jobba och dessutom ska spara några sekunder här och där på att inte behöva göra is måste man fråga sig vad han ska göra med all sin tid.

Ett tankeexperiment så här i sommartider när många har sommarlov eller semester. Säg att du har 4 veckor semester och mitt i vecka 2 en slumpvis vald dag när klockan är 15.00 hur mycket skulle du du då vara villig att betala för att få vrida klockan tillbaka så den bara är 14.00? Dvs du köper dig en slumpvis vald extra timme. Inte värd så jättemycket enligt mig. Eller att alla dygn från och med nu resten av livet skulle ha 25 timmar istället för 24? Ett piller som gör att du klarar dig med 2 timmars mindre sömn varje natt resten av livet?

Att köpa sig frihet är något helt annat. Att inte behöva jobba när man inte vill. Att kunna ha råd att köpa en robotgräsklippare om man av någon anledning har svårt att klara att klippa gräset rent fysiskt, att gå ut och äta om man hatar att laga mat, att köpa en robotdammsugare om städa är det tråkigaste man vet, att betala för VIP-biljett där man går före kön och verkligen kan maxa dagen med familjen på Disney World, att ha råd med en taxi istället för att trängas på en buss utan AC på vägen till flygplatsen på resan. Eller lyxen att kunna plocka ut is ur dörren på frysen utan att behöva ha framförhållningen eller komma ihåg att man måste göra i ordning kuberna kan vara en lyx som man är villig att betala för. Eller att kunna ta en snabbare väg med vägtull när man har en tid att passa och är stressad utan att det går ut över ekonomin i övrigt. Men att räkna om var enda grej i vardagen till tid och sätta det i relation till en timmes arbete med timlön har jag väldigt svårt att köpa. Framförallt för någon som redan frigjort 40 timmar i veckan för att slippa jobba.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.