20 May, 2021

Världens första FIRE-par?

Jag fick ett tips av en läsare om en artikel och video på CNBC om ett par som levt enligt dagens "FIRE-koncept" i över 30 år. Kanske var de första i världen med att testa detta?

Det har så klart funnits personer som varit rika och inte behövt jobba långt innan dessa två personer. Men här pratar vi om några som jobbade hårt några år, sparade mycket pengar, gjorde en uträkning på hur mycket de spenderade varje år, insåg att deras dåvarande förmögenhet motsvarade 25 gånger årsbehovet av pengar och att pengarna såldes borde räcka för resten av livet. Sen har uttag i nivå med planen och avkastning på kapitalet skött resten. Det vill säga ganska exakt det som idag mer eller mindre är ett färdigt koncept att kopiera rakt av.

När de 1991 slutade jobba vid 38 års ålder hade de 500 000 dollar. Pengar som nu har växt till 1 miljon dollar. Trots 30 år av uttag. Precis som i fallet med många av oss som slutat jobba 25-30 år senare verkar de haft lite inkomster efter "pensioneringen", till exempel har de skrivit en bok. Men den avgörande faktorn till framgång har ändå varit att de lyckats leva på olika platser runt om på jorden men inte spenderat mer än 30 000 dollar per år ihop.

Jag brukar ibland skryta lite om att jag kom på i grova drag hur jag skulle lägga upp det hela redan 2005. Då FIRE som koncept fortfarande hade minst 10 år kvar till att slå igenom i Sverige. Men att börja spara pengar och tro på ränta på ränta var egentligen inget nytt eller svårt. Det svåra är ju att våga ta steget och sluta jobba och lita på att pengarna ska räcka. Och när jag tog 13 år senare väl tog det steget kändes konceptet ganska beprövat och etablerat, vilket gjorde det mycket lättare för mig. 

Jag misstänker att det kommer vara ännu lättare för den som vågar ta steget om 5-10 år. Det är så klart mycket enklare att bestiga Mount Everest nu när det finns bra kartor och man vet att det är möjligt jämfört med hjältarna som gav sig upp för när ingen visste om en människa kunde överleva över 8 500 meters höjd. Men utsikten från toppen är lika fin nu som då. Så det är bara att tacka de som var pionjärer och gör det lite lättare för oss som följer efter.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.