7 Jan, 2023

Veckans jobb: Dela ut tidningar

Idag är det dag för ett jobb som jag faktiskt själv funderade på att ta vid sidan om mitt vanliga jobb någon gång runt 2007 när jag var som mest motiverad för att öka mitt sparande. Tidningsbud.

Vi börjar med lite praktiska detaljer innan vi går in på ett gästinlägg som jag fått från en läsare. Gästinlägget tycker jag var riktigt intressant då det visar att jobb kan ha olika för- och nackdelar som man kanske inte alltid tänker på från utsidan.

Då jobbet som tidningsbud har arbetstider som gör att jobbet ska vara klart kl 06, fungerar det kanske för vissa att kombinera med ett annat jobb. Efter den info jag fått kan man dessutom många gånger välja hur stort distrikt man ska ha, vilket gör att den som har det som ett extrajobb kan ta lite mindre område och kanske jobba mellan kl 03 och 06. Medan den som har det här som enda jobb kan ta ett större distrikt och jobba kl 01-06. Dessutom verkar det enligt de jag pratat med gå att jobba lite snabbare än schemat är lagt vilket gör att man kanske kan komma ner på 2-2,5 timmes jobb varje morgon och få betalt för 3 timmar.

Men det är så klart väldigt slitigt att jobba även 2,5 timmar tidigt på morgonen innan man åker vidare till sitt vanliga jobb, om man har ett heltidsjobb på dagarna. Jag gjorde aldrig verklighet av mina planer, men det finns hårdingar där ute som klarar av det. Som ett deltidsjobb som kompletteras med passiv inkomst från en portfölj blir det så klart mer överkomligt inte minst om man har aktiviteter man vill göra på dagarna och kan tänka sig att gå och lägga sig väldigt tidigt. Kan kan tänka mig att den fysiska delen skiljer väldigt mycket i en storstad med höghus jämfört med att jobba på landsbygden i bil med utdelning till villor.

Lönen som tidningsbud är inte direkt bra med tanke på att det är rätt slitigt och på obekväm arbetstid. Men kan man jobba lite snabbare än beräknat och jobbar lördag och söndag kan det ändå bli någorlunda ok timlön.

Lön enligt standardavtal ser ut så här:
Timlön: 146,16 kr/timme

Plus (OB) som ser ut enligt följande:
Måndag-fredag: 9,90 kr/timme
Lördag: 19,72 kr/timme
Söndag & helgdag: 29,75 kr/timme

Här kommer nu ett gästinlägg från en bloggläsare (texten är ihopsatt av mig då jag kompletterade med lite följfrågor på det mail jag fick, texten nedan består av information från tre olika mail och är godkänd av mailskrivaren):

Jag jobbade många år inom försäljning med hög lön och högt sparande. Men jobbet var väldigt krävande och vi hade säljmål som följdes upp dagligen. Hade jag en tuff period där jag inte sålde enligt budget var det riktigt jobbigt både med stressen i försäljningen och de interna mötena. Efter ungefär tio år fick det vara nog med ångest på söndagarna och jag hade sparat ihop så mycket pengar att jag nästan borde klara mig. Men jag lockades inte av att sluta jobba helt och hade inget emot att tjäna lite mer pengar.

Då jag bor själv, inte har några problem att gå upp tidigt på morgonen och gillar att röra på mig tänkte jag att tidningsbud kunde vara något. Jag behövde inte längre en hög lön. Efter ett jobb med massa kontakt med människor där jag fick smöra och vara trevlig oavsett hur jag mådde just den dagen tänkte jag att ett jobb där jag jobbade på i min egen takt med lite musik i öronen förhoppningvis utan att träffa någon på hela arbetspasset skulle vara perfekt kontrast. För att vila upp det mentala i några år, jag var på väg att gå in i väggen.

Det gällde väl att stoppa rätt tidining i rätt brevlåda och bli klar i tid så alla hade fått tidningen när de vaknade, men risken för att som på gamla jobbet få skäll av chefen för att jag inte uppnått veckans mål kändes som obefintlig.

Jag har nu jobbat som tidningsbud under 18 månader och jobbet har verkligen både för- och nackdelar. Jag jobbar i en stor stad och har tyvärr stött på en hel del otrevliga händelser på jobbet. Det där med att inte träffa en enda människa på jobbet som jag hoppades på stämmer tyvärr inte alltid. Och andelen skumma typer som är ute och rör sig kl 4 på natten är högre än kl 4 på eftermiddagen.

Det betyder att jag nu upplever en annan stress och ångest innan jag ska gå till jobbet än tidigare. Kravet att prestera och risken att få skäll av chefen är ersatt av rädslan att springa på uteliggare i en trappuppgång, bli vittne till ett inbrott eller få kärran med tidningar vält och alla tidningar utkastade på gatan av ett ungdomsgäng på väg hem från studentfest (alla tre saker har hänt mig). Nämnas bör att jag jobbar i en större stad, men inte i något speciellt utsatt område.

Jobbet i sig är fritt och enkelt. Men att vara rädd/orolig för sin egen säkerhet på jobbet är inget vidare.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.