10 Dec, 2022

Veckans jobb: Publikvärd

Då var det återigen dags för ett extrajobb som en läsare har tipsat om och skrivit ett gästinlägg. Denna gång är det från en läsare som jobbar som publikvärd i Stockholm. En snabb sökning på nätet visas att det finns annonser med jobb som publikvärd uppe, störst är givetvis behovet i lite större städer men även på mindre orter verkar det gå att hitta liknande jobb ibland.

Med det lämnar jag ordet till gästskribenten som har valt att vara anonym.

........

Jag har sedan september arbetat som publikvärd, det bra är att event ofta är på kvällar och helger. Exempel där man kan arbeta som publikvärd är på teatrar, konserthus, arenor eller operahus. Ofta ges det föreställningar varje kväll som man kan jobba på. Stället jag arbetar på är dessutom ofta på dagtid uthyrt för annan verksamhet om man kan tänka sig att arbeta pass på dagtid. 

Det fungerar alltså både som ett extrajobb vid sidan om ett heltidsjobb eller något man kan göra i lite större omfattning för att dryga ut en passiv inkomst.

Mitt jobb är mycket enkelt, inte alls stressigt och ganska kul, den största ansträngningen är att jag behöver stå upp. Det finns olika stationer som man kan arbeta på, en del står i garderob, scannar biljetter, visar folk till sina platser, kör hissen, osv. Under tiden själva eventet pågår kan man plugga, läsa en bok, dricka kaffe eller småprata med kollegor. 

Lönen varierar beroende på veckodag och tabellen som är kollektivavtalad ser ut så här (lön före skatt). Ett pass är ofta 3,5-4 timmar vilket betyder att ett vanligt pass ger 350-550kr efter skatt för en person som jobbar sitt första år. Lönen går sedan upp rätt mycket för den som jobbar kvar några år.

Timlön första året:

kr/timme

Måndag–fredag 06.00–19.00

126,80

Måndag–torsdag 19.00–23.00

126,80

Fredag 19.00-23.00

141,60

Lördag 06.00-23.00

141,60

Söndag 06.00-23.00

169,00

Måndag–söndag 23.00–06.00

225,30

Semesterersättning på 12% tillkommer.

 

 

 

År 2–3 går timlönen upp cirka 4–7 kr/timme.

 

År 4–5 går timlönen upp cirka 16–32 kr/timme ytterligare.

 

6:e året går timlönen upp cirka 4–8 kr/timme ytterligare.

 


Arbetet lämpar sig så klart bäst om man är intresserad av det som pågår på arbetsplatsen. Exempelvis om man gillar klassisk musik och arbetar på konserthuset så får man då och då betalt för att gå dit och lyssna på en konsert och småprata med andra besökare. Det vill säga något som man annars hade betalat för. 

Andra förmåner kan inkludera fribiljetter, rabatter eller helt enkelt att man får arbeta på evenemang där allmänheten annars inte har tillträde där gästerna är kungligheter, företagsledare eller politiker.

För att sammanfatta ett mycket enkelt jobb som är flexibelt (kan arbeta varje dag eller en gång i månaden) med korta pass på kvällar och helger som ger några tusenlappar extra i månaden. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.