3 Dec, 2022

Veckans jobb: Sälja bilder

Dagens inlägg i serien om "veckans jobb" blir ett gästinlägg från bloggaren Snålänningen. Veckorna rullar på och jag har 3-4 jobb som ligger på kö, men jag tar gärna emot fler förslag. Det kan vara allmänna tips på något jag borde titta vidare på, att jag gör en intervju med dig eller att du skriver ett gästinlägg om du har kunskaper om något bra och roligt jobb. Hör av dig på bloggmiljonaren@hotmail.com

Då det börjar bli några inlägg nu passar jag även på att hänvisa till tidigare veckors inlägg om någon missat dessa.
Introduktion, skatter och fördelar
Biodling
Röstmottagare/Rösträknare
Deltidsbrandman

Idag är det alltså dags för att titta lite mer på att sälja bilder och filmklipp till plattformar. Där får man sedan betalt när någon nyttjar dina bilder. Det som känns lite lockande med det här jobbet är att det kan ticka på lite av sig själv när man väl byggt upp en bra bas. Eftersom det inte är något jobb för dig varje gång bilden säljs någon gång i framtiden. Men jag har ingen kunskap i ämnet så jag lämnar med varm hand över ordet till Snålänningen vars blogg du hittar här.

Ett litet annorlunda men roligt extrajobb skulle kunna vara att ladda upp/sälja stockfootage dvs. filmklipp eller bilder som man själv har tagit. Detta är något som smidigast kan kombineras med ett intresse för att filma eller foto såklart, särskilt då plattformarna efterfrågar hög kvalité på klippen man laddar upp (även om t.ex. iPhone-klipp kan bli godkända). Det finns tjänster som t.ex. Blackbox som gör att du slipper ladda upp dina klipp på flera olika plattformar, utan laddar endast upp det på Blackbox som sedan skeppar det vidare till flertalet olika plattformar som t.ex. Shutterstock, Pond5, etc. Mot detta betalar du dock såklart en avgift, denna är hos Blackbox 15% brutto per sålt klipp/bild.

Om man inte är så mycket för att filma eller fota men gillar att skriva, kan man istället vara en "curator". Det är den som skriver sökorden för själva videoklippet. Oftast får man då 20% av intäkterna från klippet. Detta kan man göra själv på sina klipp man laddar upp, eller om man tycker det är tråkigt/för tidskrävande, låta någon annan göra. Enligt min uppfattning är videoklipp mer lukrativt än bilder. Man får även tänka på vad man tror säljer bäst. T.ex. klipp på solnedgångar finns det i överflöd men finns det lika många klipp när en tandläkare lagar ett hål på en patient?

Detta är dock inget extrajobb som gör en rik, men kan väl bli en "nästan" passiv inkomst när man kommit upp i ett par tusen klipp. Det går då att tjäna några tusenlappar i månaden på detta. Det är alltså mer ett långsiktigt "jobb" som ger högre avkastning ju fler klipp du laddar upp eller är "curator" på. Vissa som har ett galet stort bibliotek kan dock tjäna upp emot en vanlig månadslön på detta. Som ett exempel kan man tjäna ca 200-300USD/månaden med ett bibliotek på 2500 klipp. Det är dock kvalité över kvantitet som gäller, och hur mycket du tjänar beror helt på vilka sorts klipp du laddar upp.

Hur du får betalt kan variera mellan vilken plattform du väljer att ladda upp ditt material på, men på t.ex. Blackbox får du betalt via Paypal den 20:e varje månad, och du får då betalt för det material du sålt under föregående månad. Pengarna du tjänar är brutto dvs. före skatt och det är alltså upp till dig själv att deklarera dina inkomster till skatteverket via deklarationen eller via t.ex. din enskilda firma.

Jag nämner Blackbox en del i detta inlägget, men det är helt enkelt för jag tycker det är en smidig tjänst, vill du hellre ladda upp hos flera olika plattformar själv går det såklart lika bra!

Om du vill läsa mer om hur man går vidare med att sälja stock footage kan du läsa Blackboxs User Guide här

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.