18 Dec, 2022

Veckans jobb: Tentavakt

Återigen dags för ett gästinlägg angående ett extrajobb. Den här gången från en person som klivit av ekorrhjulet med heltidsjobb och även kort berör känslomässiga skillnaden mellan ett extrajobb på timme som man gör för lite guldkant på livet snarare än för att man behöver få in pengar till hyran.

Jag har så klart känt till att man kan jobba som tentavakt. Men omfattningen det går att få ihop som timanställd i exemplet nedan förvånade mig lite. Här pratar vi ändå om en inkomst på runt 10 000 kr i månaden där man själv väljer vilka dagar man inte vill jobba och kan ta lång semester om man vill.

Fortsätt komma med förslag på extrajobb på bloggmiljonaren@hotmail.com. Jag fortsätter med ett jobb i veckan så länge ni bidrar med tips och innehåll. Med det lämnar vi över till dagens gästskribent.

........

I många universitetsstäder är det ganska lätt att jobba lite extra som tentavakt. I Uppsala funkar det så att man anger dagar eller perioder man inte vill jobba. Ett schema kommer ut ca 3 veckor innan, om man inser att man blivit schemalagd på en tid man borde anmält förhinder så brukar de acceptera det utan strul, men jag misstänker att om det blir en vana att man tackar nej till schemalagda tider så är man inte lika populär och får inte lika många pass. Det jag beskriver nu är hur det funkar när man är timanställd, det finns även fast anställda tentavakter, oftast på deltid.

Det är ett överlag ganska lugnt jobba men kan bli stressigt när tentorna ska starta om det är något strul, bra om man kan hantera folk för uppstressade studenter kan behöva hanteras…

Det är definitivt ett jobb man inte tar med sig hem så lugnt och skönt på det sättet. För de som vill ur sitt vanliga jobb pga stress och utbrändhet passar det bra som ett litet extra jobb. För mig har det oftast landad på att jag får något pass per vecka, ibland mer ibland mindre men snitt på ca 15 h/vecka. 156 kr/h + OB på kväll och helger.

För mig passar det utmärkt eftersom jag helt styr när jag inte ska jobba och inte är desperat att få ihop en viss mängd lön för att känna mig trygg. T.ex så tog jag ”sommarlov” från 10 april till sista augusti och det var inga problem att få pass när jag ville jobba igen.

Innan jag gjorde min "exit" från normal heltidsjobb var jag gymnasielärare och ett av skälen att sluta var just problemet att inte kunna släppa stressen av jobbet på kvällar och helger. Där ligger tentavakt på motsatt sida av spektrumet. 

Timanställningar är nog ganska tuffa och stressiga om man behöver inkomsterna för att känna sig trygg. Det finns folk som låser upp all sin tid på att vara tillgängliga i den händelse att de skulle ringa. Men i mitt läge med en pengamaskin som borde räcka och extra inkomster bara är ett sätt att finansiera lite lyx och ge extra marginaler väldigt trevligt. Jag har inte frihet att jobba när jag vill eller hur mycket jag jobbar men jag har full frihet att bestämma när jag INTE ska jobba eller att säga nej om det blir för mycket.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.