5 Mar, 2021

Vill du köpa en iPod för 1,4 miljoner?

När den första iPoden lanserades 2001 kostade den varianten med störst minne (10 GB) runt 4 000 kr. Jag vet inte vad man hade kunnat få för den om man varit försiktig med den så den fortfarande fungerade och man sålde den begagnad idag, 200 kr kanske? Hade man istället lagt dessa 4 000 kr på Appleaktier hade de idag varit värda runt 1,4 miljoner. Ja det är alltså efter att Apples aktie gått ner drygt 12% den senaste månaden.

Jag har inte kommit på det här själv utan helt enkelt snott det från Twitter där en kille som heter David Ulevitch (@davidu) gjort uträkningen.

Nu blir det här så klart ett extremt exempel av två anledningar. Ett att iPod känns som en värdelös grej man lika gärna kunde strunta i eftersom man bara några år senare skulle få en motsvarande manick om man inte bara kunde lyssna på musik i utan även prata i telefon, kolla internet, ta kort och använda som en ficklampa. Och två för att utvecklingen för Apples aktie varit helt otrolig under dessa 20 år. Att pricka riktiga aktieraketer som Apple och sen behålla alla aktier och återinvestera all utdelning under 20 år är det inte många som lyckas med.

Men på ett tredje sätt är exemplet inte så extremt. Då vi nöjde oss med att vänta 20 år för att jämföra värdet på prylen och värdet på investeringen. Den som är bekant med ränta på ränta vet att det inte händer så mycket de första 10-20 åren, utan det är sen som det hela börjar ta fart på riktigt. Så om Apples aktie bara utvecklas ungefär som index från idag och framåt (jag räknar på 9%) kommer exemplet troligtvis vara någonstans i stil med 20 miljoner kronor när iPaden firar 50 år år 2051 eller 1,3 miljarder på iPades 100 årsfest år 2101.

Nu är det väl inte direkt läge att tänka såhär bakåt i tiden och undra om en gammelfarfar verkligen behövde köpa den där cykeln 1893 eller om han inte kunde satsat pengarna i aktier istället. För utan cykeln hade han kanske inte kommit till jobbet och det var inte tal om någon lyxkonsumtion på den tiden. Och aktier var inte så känt bland de som jobbade på en fabrik i Degefors och cyklade till jobbet. Men i dagens samhälle blir det snarast en svindlande tanke att varje inköp för 4 000 kr kan vara en förlorad miljard för ens arvingar om 100-150 år.

Som jag konstaterat förut tror jag det är bra att jag inte har några barn, tanken på att bygga upp ett imperium hade blivit för stark.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.