1 Oct, 2023

Vill undvika frågor om jobb

Uppdaterad:
1 Oct, 2023

I SVDs frågeavsnitt “Uppförandekoden” där en etikettexpert varje vecka svarar på frågor om vett och etikett kom den här veckan en fråga från en 45 åring som inte längre jobbade eftersom hen inte behövde det ekonomiskt. Drar en chansning och länkar här, så får man se om den håller sig upplåst och går att läsa. Frågeställaren fick ofta frågan “vad jobbar du med?" vilken upplevdes som jobbigt.

Nu är jag ingen expert på vett och etikett som Sofia Larsson men jag råkar ha viss expertis och erfarenhet inom själva ämnet. Och jag är övertygad om att förslaget på lösning att svara något tråkigt och allmänt i stil med att man jobbar med “administration". Detta med förhoppningen att man inte skulle få följdfrågor och om man får följdfrågor så kan man motivera det med att alla behöver administration för att hålla igång privatlivet.

Jag är väldigt säker på att ett svar i stil med “projektledning” eller “administration” skulle leda till följdfrågan “jaha kul, var då?” i 95% av fallen. Och då är man hopplöst fast i följdfrågor om man börjar slingra sig och säga “hemma i familjen” eller liknande. Det här kommer bara väcka följdfrågor och intresse kring de mystiska svaren.

Nu utgår jag alltså från frågeställarens utgångspunkt att man inte vill prata så mycket om ämnet då det lätt leder in på privatekonomin. Dvs att man helst hade sluppit frågan i förstaläget och nu vill glida ur den. Har man inga problem med att säga att man inte behöver jobba för pengarnas skull kan man ju säga det rakt ut eller säga att man jobbar med investeringar eller något liknande. Min erfarenhet då blir att man får lite följdfrågor men att inte någon ens är nära att våga närma sig frågan hur mycket pengar man behöver för det eller hur mycket pengar man har. Men man får så klart leva med att det sätter igång tysta funderingar och gissningar.

Det här är ju också så klart olika i olika situationer. Ibland är jag glad och stolt över att öppet deklarera att jag inte behöver jobba och att jag gick i pension innan 40. Andra gånger är sammanhanget sådant att jag absolut inte vill gå ut med min ekonomiska situation. 

Det som fungerat överlägset bäst för mig är att säga att jag har eget företag där jag jobbar som konsult mot andra företag. I mitt fall är det sant, även om det bara motsvarar några procent av en heltidstjänst. Men jag har hittills aldrig fått en fråga som ens berör hur mycket jag fakturerar, hur många kunder jag har, hur många timmar i veckan jag jobbar eller liknande. Utan man kan på sin höjd få lite frågor om vilken typ av jobb det är eller vilken typ av företag man jobbar mot och “om det går bra”. Här skulle man kunna jobba ännu mindre än vad jag gör och komma undan frågan lika enkelt. Men det kräver väl i alla fall att man har ett bolag registrerat och skickar en faktura om året om man inte vill ljuga.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.