18 Dec, 2017

Analys Atrium Ljungberg

 

 

Jag är mer och mer positiv till fastigheter då värderingen sjunkit och substansrabatten är mer än i normala fall, därför har jag bland annat köpt på mig mer Atrium Ljungberg och Hufvudstaden. Gillar kassaflödet som fastighetsaktier genererar och de fina utdelningshöjningar som Atrium haft under senaste åren;

 

2009 12,5%
2010   6,7%
2011   8,3%
2012   9,6%
2013   7,0%
2014   8,2%
2015   7,6%
2016   11,3%

 

Värderingen av aktien kan över tid förändras med stor volatilitet, men själva förvaltningsresultatet och utdelningen i slutändan har stigit stabilt och då gäller det att time en bra värdering. Köper hellre fastigheter med stark substansvärde än något annat i dagens börsläge. 

Atrium Ljungberg äger fastigheter i attraktiva städer inom Sverige och det är positivt, med tanke på alla människor som flyttar in i storstäderna. Sickla som jag känner till eftersom jag är från Stockholm anser jag som fint läge, där Atrium bygger på som bara den just nu.

Det kan även tilläggas att Atrium Ljungberg till stor del ägs av Familjerna Ljungberg och Holmström där ordförande i styrelsen kommer från Ljungberg. Med andra ord är det starka ägare.

Projektportföljen består till större delen av bostadsmark och företaget kan skifta mellan att bygga bostads- eller hyresrätter. I min värld anser jag att i nuläget byger jag hellre bostadsfastigheter än kontor/handel som Atrium redan har mycket av. Det är helt enkelt en smart strategi just nu.

Fastigheterna finns i;

Stockholm 75%
Uppsala 10%
Malmö    9%
Göteborg  6%

Typ av kontrakterad yta;
Kontor 44%
Handel 37%
Övrigt   19%
(Bostad, Restaurang, Utbildning)

 

På senare tid har jag gjort en excel lista med nyckeltal av mina fastighetsaktier och idag har Atrium hela 20% substansrabatt räknat på EPRA NAV

 

 

Bilden ovan är tagen från Börsdata och den illustrerar vid vilken kurs (organge linjen), som aktien har P/B tal = 1,13. Ett nyckeltal som gillades mycket av mästaren Walter Schloss exempelvis. P står för aktiepris och B står för bokfört värde (substansvärde). Den gråa linjen är det vanliga aktiepriset. Köp när aktien är lägre värderad än P/B = 1,13 läser jag av den historiska grafen, tycker att den följer det slaviskt.

 

Bilden ovan är från 4Traders och illustrerar medel värdet (den blåa linjen) på riktkurser given av analytiker som följer Atrium.

Läs även andra analyser;
Introduce
Affärsvärlden
Privata Affärer

Kommer definitivt att köpa mer Atrium Ljungberg.......Köp och Behåll.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.