8 Jul, 2019

Portföljens belåningsgrad 11,2%

Avanza har något som heter Superränta som jag uttnytjar för att få till en liten hävstång i min portfölj. Andel belåning av portföljen är på 11,2% just nu och en del av det är "gratis" lånen med Superräntan på 0%, då jag har flera konton. Sist jag skrev ett inlägg om belåningsgraden låg det på 12,2%. Själva procenten har sjunkit, men volymen på lånet har ökat. Målet är att komma ner så att det är 0% ränta på alla lån som jag kan uttnyttja. Men å andra sidan varför ska jag betala av Superlånet när jag kan betala av på Bolånet som är högre. Se info från Avanza.

 

Belåningen ger mig en liten hävstång, men ökar ju min risk. Jag upplever att jag klarar av att hantera den risken och eftersom min lön ger mig ett bra kassaflöde in i Avanza kontot varje månad så minskar ju risken att bli tvungen att sälja innehav om börsen skulle krascha och jag hamnade i en för hög belåningsgrad. Så min lön är en viktig parameter och om jag mot förmodan skulle fått sälja innehav, finns det i portföljen aktier som inte ingår i Superräntan. Då skulle jag sålt dessa och köpt bolag som ingår i det.

 

I och med min belåning är det samtidigt extra viktigt för mig att ha enbart stabila utdelningsbolag med tillväxt i portföljen. Om jag bestämmer mig för att betala av på lånet i framtiden skulle jag valt att göra det på bostadslånet innan jag gör det hos Avanzas Superlån då räntan är högre där. Nedan kan ni se mina lån som kostar mig 0,99% och spärren är att aldrig hamna i det högre belåningsgraden än det som motsvarar 0,99%.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.