26 May, 2024

70 % USA i en global indexfond

Uppdaterad:
26 May, 2024

Även om det inte förs noteringar eller är det bloggen handlar så mycket om så är månatligt sparande, i vått och torrt, i indexfonder en hörnsten i sparandet.

Där har då globalfond en given plats.

En globalfond investerar brett i aktier från olika bolag världen över. Det ger en naturlig diversifiering och man fångar upp tillväxt i olika regioner och branscher. I alla fall i en indexnära, passivt förvaltad globalfond. Detta gör att det är en ganska bra, liksom populär, sparform.

Av naturliga skäl är en rejäl del i amerikanska aktier. Backar man ett tag så låg den andelen i regel på 40-50 %. Idag pratar vi om ca 70 %. Det är en viktning som kan vara bra att känna till. Amerikansk ekonomi, amerikansk börs är totalt dominerande i detta hänseende. 

Det är minst lika mycket spektakel i amerikansk politik som någon annanstans, men i grunden så finns det ett samhällssystem som skapar en hel del framåtanda, tillväxt på det stora hela.

Ska inte utveckla det nu. Åter till indexet och dess innehåll.

De vanligaste och populäraste global indexfonderna innehåller ca 70 % USA. Alla bolagen i topp är amerikanska. Tar vi de fem största positionerna så är de Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Alphabet och de utgör nästan en femtedel av hela fonden. Bra att komma ihåg om man nyttjar sparande i en global indexfond. Det gör att om man har en hyfsat stor del fondsparande i relation till enstaka aktiepositioner så har man, även om man inte skulle direktäga de ovannämnda, en hel del investerat i dem. 

Kikar vi sedan på EU-länder och klumpar i länder så som Frankrike, Tyskland m.fl. så pratar vi en dryg tiondel. 

Japan har haft en fin utveckling nu senast med och ligger nu närmare 6 %

Sedan brukar Storbritannien komma. 

Månatligt sparande i några indexfonder är ett bra sätt att komma igång och ta del av avkastningen som skapas på världens börser. Efter ett tag brukar en del även intressera sig för att direktäga aktier. Kanske sporrar det till ett ännu större sparande? Bra så. 

Med detta inlägg vill jag uppmärksamma på vad viktningen i nuläget ligger i en global indexfond. Det är väldigt, väldigt tungt i amerikanska bolag. Några få där har en väldigt, väldigt stor andel.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.