23 Mar, 2024

ATH, Evolution, sparkonto och utdelningar

Uppdaterad:
4 Apr, 2024

Fortsatt positiva tongångar på börsfronten. Fredagen stängde OMXS30 på 2534 så vi är uppe i nya ATH. Vi är i en fas där börsen och värderingar stiger fortare än den fundamentala utvecklingen i bolagen gör. Det gör att färre och färre saker på bevakningslistan ”blinkar grönt”. I nuläget är det bara 1/5 som är ”gröna”. Jag har ändå försökt hinna med och uppdatera senaste nytt kring bolagen. Det är en tämligen liten andel. Det signalerar i den hemmasnickrade modellen att man ska vara försiktig. 

Gjordes ändock köp igår. En av de som är ”gröna” är Evolution. Finns flertalet inlägg att läsa innan om Evolution och min syn på detta bolag. Av någon anledning så reagerade kursen starkt negativt igår. Såvitt jag kan bedöma på ryktespridning, men vem vet.  Mitt antagande kring Evolution och 2024 är en vinst på ca 65 kr/aktie. När jag kan fånga upp aktien till ett PE-pris på 19 baserat på det antagandet. Ja då gör jag det. Evolution har historiskt visat att de är väl värda det priset. I kombination med börsklimat i övrigt där det inte finns så mycket annat att allokera till till vettigt pris så gör det inte beslutsfattandet så svårt.

Säljer i regel inte av i tider som dessa, men det byggs ändå sakta lite kassa. Grunden är alltid att vara nettoinvesterare och ackumulera, med obelånad portfölj. Samtidigt som det ofta finns en skvätt pengar vid sidlinjen för att nyttja tillfällen som uppstår. Denna skvätt kan ibland växa sig lite större när tiderna är sådana att det blir svårare att hitta något köpvärt. Jag får dock göra en notering här. Det känns enklare att hålla dessa pengar vid ”sidlinjen” nu än tidigare. En anledning är att nu får man ränta på pengarna. Det går ju räkna fram och tillbaka på det där, men mentalt är det helt klart enklare att låta de ligga där när man kan få ca 4 % på obundet sparkonto med insättningsgaranti än då ränta som koncept var avskaffad. 

Utdelningar kommer börja trilla in snart. Som sig bör ser det ut som de blir större i år  än förra året och tidigare år. Det är ju det som är så fantastiskt med aktiesparande. Det är som ett sparkonto som dels ger ”ränta” och högre ränta ju längre tiden går på ”insatt” kapital. Dessutom får det ”det underliggande värdet” i sig att växa över tid. Detta gäller inte alla enskilda fall, men på övergripande nivå. Till sin helhet. Allt man egentligen behöver göra för att hantera risk är att se till att undvika och inte gå på de största minorna. Och om du skulle göra det, se till så det inte är för mycket allokerat dit. Sedan är det egentligen bara att åka med på resan. Jobba för att se till att vara nettosparare. Bygg din vardag på en sådant sätt att du rättar mun efter matsäck och inte lever upp allt du får in utan kan avsätta något till investeringar.  Många gör tvärt om. Spenderar allt de får in plus lånar så de kan leva för lite mer ändå. Det brukar bli si så där.

Vi får se hur det ser ut när utdelningarna kommer. Om det finns mycket investerbart eller om en del läggs vid sidlinjen. Det är presidentval i USA senare i år. Det brukar bli lite stökigt så när det börjar varvas upp mot sommaren vore det inte konstigt med mer nervös börs. Oavsett så hjälper det inte att försöka gissa makro utan man måste ha en annan kompass. Det jag ser är att just nu så är det inte mycket ”grönt”, men Evolution är en av de få. Dock så måste jag även ta i beaktning exponering och portföljen som helhet så jag har inte möjlighet att köpa för fulla muggar heller i ett enskilt bolag. Oavsett värdering. Det kan man göra i stora börsfall, men då sprids köpen ut på många innehav. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.