Laddar TradingView Widget
Laddar annons
28 Oct, 2023

Bankernas Q3-rapporter

Tar en svepande blick över våra storbanker. De sitter i andra änden av den vipp-bräda som sakta, sakta rör sig i och med räntejusteringar. 

Låt oss börja med lite beskrivande ord från Q3-rapporterna. 

”Stigande räntor fortsatte att ha en positiv effekt på resultatet.”

”Rörelseresultatet ökade med 42%”

”Räntabiliteten på eget kapital steg till 16,2%

” Intäkterna ökar trots konjunkturell inbromsning och räntenettot och sparaffären fortsätter att växa.”

” Operating profit increased by 34%”

Man kan väl lugnt säga att nuvarande räntemiljö gynnar banker. Det har i vissa fall också dragit till sig politikers ögon och i en del länder smäller man till med extra skatter. Återstår att se vad som händer för våra nordiska banker i detta avseende, men hur man än vänder och vrider på det så brukar banker betala ut ca hälften av sin förtjänst i utdelningar och återinvestera andra hälften. Mer skatt blir mindre vinst och mindre utdelningar (till ägare så som pensionsfonder, stor- som småsparare m.fl.) och mindre till investeringar.

Så även om det är populistiskt så är det inte alltid långsiktigt sunt.

 

” Solid credit quality with low net loan losses.”

” Bankens kapitalsituation är mycket god vilket gör banken väl positionerad för att kunna stötta kunder, tillvarata tillväxtmöjligheter”

” God kreditkvalitet trots sämre makroutsikter”

” Stark kapitalisering och stark likviditet”

Våra banker ter sig även stå starka, men det ska kommas ihåg att det alltid heter så. Tills det inte är så längre. Trots det välkända historiska faktum så finner jag det ändock trovärdigt. Man verkar ha buffrat ordentligt och mycket av de skräplån som kunde komma i goda tider har istället i vår ”nya” ekonomi landat på andra håll och kanter. Inte på bankernas balansräkningar.  

 

” För att pressa inflationen mot målet kommer styrräntorna att vara på en hög nivå under en längre tid.”

Våra kunder har i år behövt anpassa sig till en ny ekonomisk verklighet.”

” banks in Europe have improved their profitability, supported by a return to positive interest rates after a long period of low and negative rates. This has attracted the attention of different stakeholders, but it should be recognised that both societies and markets as well as the financial industry are learning to adjust to rates that are in line with historical norms. It is also important to note that banks’ ability to support the needs of society is dependent on investor confidence. Yet the average European bank is still valued below its invested capital due to a variety of concerns related to political and regulatory interventions as well as the economic risks from lower growth.”

Väl värt att veta är att i USA nu verkar bolåneräntorna kommit upp till 8 %. Om liknande situation kommer hit så kan det bli svettigt för en del. Då svensken i gemen är van vid låga räntor och hög belåning. Inte tvärt om.

Nu finns det ingen som tror att räntorna ska komma upp mycket högre. Det återstår att se, men fler och fler verkar i alla fall tro att nuvarande räntemiljö kommer bestå ett bra tag. Det enda vi egentligen vet är att det brukar aldrig bli som folk tror. Därför ska man positionera sig så man klarar både scenario A, B som C och D i sin privatekonomi.

Låt oss ta oss en titt på rullande 12-månaders vinster och jämföra med 2022 års siffror.

Nordea 15,9 kr/aktie (10,50)

SEB 17,80 kr/aktie (12,60)

Handelsbanken 13,70 kr/aktie (10,70)

Swedbank 29 kr/aktie (19,50)

Som synes. 2023 har varit mumma för bank-sektorn!

Behåller man förra årets utdelningar snittar man på ca 6,8 % i direktavkastning. I normala fall ska man naturligtvis höja och dela ut ungefär hälften. Vi får se om man ”vågar” detta. 

PE-tals mässigt så värderas man till ca PE 7 i snitt. Tack vare sina vinster.

PB-mässigt:

Nordea PB 1,2

SEB PB 1,2

Handelsbanken PB 0,9

Swedbank PB 1

Trots en del kursuppgång under 2023. Det är som bekant den otroligt fina vinstutvecklingen som skapat de ”låga” värderingarna.

 

Tidigare i år skrev jag

” ökat räntenetto och ökade lånevolymer kommer fortsätta innebära ett bra 2023 för banker. Välkapitaliserade verkar de också vara. I förhållande till de kravnivåer som bit för bit tillkommit efter finanskrisen. Skulle jag öka i någon bank så skulle jag göra som Lundberg. Handelsbanken är den som ser attraktivast ut”

Håller fast vid den vyn, men jag har inget behov av att öka i den lilla bank-korgen. Bank m.m. ska man köpa då det ser riktigt illa ut. Jag ser dock fram emot vårens utdelningar. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.