4 Mar, 2023

Berkshire Hathaway Bokslutsrapport 2022

Uppdaterad:
13 Mar, 2023

Berkshire Hathaway är sedan gammalt det största innehavet så det är alltid extra spännande när det är rapportsläpp. Även om det i regel aldrig är ”spännande” saker som händer. Det taktar helt enkelt på. Till, i mina ögon, väldigt låg risk får man en långsiktigt sett fin utveckling som följer ekonomin i stort.

2022 var enligt Buffett ett ”good year”. Berkshire gjorde ett fint resultat på rörelsenivå. Ca 30 miljarder.  Mina antaganden om ca 2,5 miljarder per månad håller därmed.

Man har haft möjlighet att köpa både lite aktier, så som återköpa sina egna. Det är långt ifrån alla som är vid lika gott humör efter året som var. Q4 specifikt var återköpen för 2,6 miljarder. Detta efter att det var ganska jummet med det under Q2 och Q3.

En del kan bli förvirrade hur det går säga att det var ett bra år för Berkshires verksamheter. Det redovisades ett stort negativt resultat? Anledningen är att aktiers kursrörelser måste enligt några år tillbaka redovisas på resultaträkningen. Likt våra investmentbolag gör. Men vi vet alla, att bara för att en kurs rör sig så är inte det samma som vinst eller förlust. Bokföringstekniskt så hamnar det dock där. Så ett negativt resultat på lite över 20 miljarder 2022 kan ställas mot ett positivt resultat 2021 på 90 miljarder usd. Ändå var 2022 ett ”good year”.

Berkshire Hathaway Bokslutsrapport 2022

Låt dig inte förvillas av de siffrorna. Sköldpaddan fortsätter sin framfart…

När det gäller aktier så har Berkshire både hunnit köpa och sälja TSM. Lyfte det köpet för ett tag sedan. Ovanligt med så snabba förändringar. Något har tydligen gjort att man ångrade sig. Risken blev för stor fastän nyckeltalen var fina? Vem vet. 

Buffett nämner också i sitt brev att det som egentligen skapat värde över tid är inte konstant goda investeringsbeslut. Utan att man över tid råkar på några riktigt lyckade. Därtill finns mycket som inte blir så mycket med, men av naturliga skäl så blir deras betydelse och påverkan mindre och mindre allt vad tiden går. Det som växer blir större och större. 

Det här är någonting som man märker också som amatör och småsparare. Vi känner alla till det. Med initial investering som är ungefär densamma kan innehav sedan utvecklas väldigt, väldigt olika. Det som lyckats bra fortsätter sedan växa i betydelse och eftersom rörelsen går bra år efter år så fortsätter du naturligtvis att öka där (om priset är det rätta).  

Sedan ska man akta sig för att kombinera belåning med övermod. Eller som sägs.

”There is no such thing as a 100% sure thing when investing. Thus, the use of leverage is dangerous. A string of wonderful numbers times zero will always equal zero. Don’t count on getting rich twice.”

Är du över tid nettosparare så är det egentligen enbart det som kan sabotera hela resan. Att man ska ha för bråttom och går all in med belåning på någonting/extremt få innehav. Lyckas man ses man av omgivningen som ett geni, men i praktiken är det ju så att ett enda beslut som får ett extremt gott resultat inte betyder att man har ”näsa” för det. Det betyder att man haft tur. 

För mig är Berkshire Hathaway väldigt ofta en öka-kandidat som jag då och då fyller på. Så länge priset inte skulle bli orimligt, men av någon anledning så är bolaget inte jättepopulärt. En bloggarkollega läste jag hade ca 70 % av portföljen i Berkshire. Förstår varför.

Går vi tillbaka till rörelsen så köpte Berkshire försäkringsbolaget Alleghany för 11,5 miljarder. Trots det så sväller kassan över med nästan 130 miljarder usd. Dessutom så får man Alleghanys s.k. ”float” som man kan investera med. Denna ”float” som egentligen är pengar man håller utan ”kostnad” som försäkringsbolag brukar anses som en av anledningarna till att Berkshire presterat så bra över tid. Rätt hanterat så är det som en liten hävstång.

”Aided by Alleghany, our insurance float increased during 2022 from $147 billion to $164 billion. With disciplined underwriting, these funds have a decent chance of being cost-free over time. Since purchasing our first property-casualty insurer in 1967, Berkshire’s float has increased 8,000-fold through acquisitions, operations and innovations. Though not recognized in our financial statements, this float has been an extraordinary asset for Berkshire.”

Till sist, en liten marknadsnotering.

Marknadsvärdet på Berkshire i skrivande stund ca 680 miljarder. Kassan ca 130 milarder och en rörelse som gör ca 30 miljarder i rörelsevinst per år.

Aktieportföljen värd ca 330 miljarder usd. Apple (PE 24), Bank of America (PB 1,1), Chevron (PE 9) och American Express (PE 18) är de största innehaven.

För ett år sedan fick man Berkshire Hathaway för ca 7 gånger rörelsevinsten (med avdrag för det andra). Samma multipel här och nu. Berkshire Hathaway är, enligt mig, fortsatt en öka-kandidat. Fina, stabila rörelser till låg risk fastän det är en aktieexponering. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.