22 Mar, 2024

BMW Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
22 Mar, 2024

Biltillverkaren BMW brukar släppa sina rapporter sent i rapportperioderna. Igår kom den.

Omsättningen för året landade på 155,5 miljarder euro (142,6) en ökning med 9 %. Antalet levererade bilar blev ca 2,55 miljoner (2,4) varav 14,7 % (9) var EV. 

Överlag signalerar man mycket optimism med sina EV-satsningar. Inte minst då det gäller tillväxt av EV i de övre premiumsegmenten. Neue Klasse pratas det mycket om. BMWs nya stora satsning. Vision Neue Klasse blir den första modellen som ska introduceras. Klassiskt BMW sportig sedan stuk på den designen.

BMW Vision Neue Klasse

2030 är målet att s.k. BEV fordon står för hälften av försäljningen. Fordon med förbränningsmotorer kommer fortsatt säljas men man tror sig nått en platå här och nu på efterfrågan så framtida tillväxt är på just EV-sidan. Mer försäljning av EV verkar också vara ett sätt att få bättre marginaler på sina produkter. Det har varit så hittills att man kunnat ta ut ganska bra priser på dessa. Vi får dock se hur det kommer se ut i framtiden. 

Rörelseresultatet hamnade på 18,5 miljarder vilket innebär en rörelsemarginal på ca 11,9 %. 

Man har ett långsiktigt mål att hålla mellan 8 och 10 % så som synes är det ganska goda tider. Det är få biltillverkare som har så höga marginaler som t.ex. BMW och Mercedes.  Eller som BMW uttrycker i sin rapport ”Our core BMW brand maintain its leading position in the global premium segment”. Det är inte någonting man bara skriver. Det syns som sagt i siffrorna också. 

BMW är mer än BMW dock. Nämnas bör väl även t.ex. Mini. Mini Aceman är en ny modell som släpps senare i år.

MINI Aceman

Utdelningen blir 6 euro/aktie (8,50) eller 6,02 för de s.k. preferensaktierna som finns i den egna KF:en. I enlighet med att drygt en tredjedel av redovisad vinst ska delas ut.

Redovisad vinst landade nämligen på 17,67 euro/aktie.

Bolaget tror på en del marginalpress framöver och jag kan tänka mig det med. Ändock tror man på fler levererade fordon än under förra året. Kan man tänka sig att man kommer hamna i målintervallet 8-10 %?

Preferensaktierna (BMW3.DE) värderas till ca PE 5,6, ca PS 0,4. Med annonserad utdelning i åtanke så blir direktavkastningen ca 6,1 %. Det är inte så mycket att orda om. PE-talet är lågt p.g.a. fina vinster. Det är inget tillväxtbolag direkt men det taktar på och ger en del avkastning till sina ägare. Utdelningen varierar beroende på vinsten. 2021 var den så låg som 2,02 euro/aktie. Man fångar bäst upp aktier i sådana här bolag då saker krisar. Övriga tider kan man låta de vara alternativt skala ner (som jag tidigare bitvis gjort här) när det är goda tider.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.