2 Jul, 2024

Deere & Company

Uppdaterad:
2 Jul, 2024

Deere (Ticker: DE) är ett troligen för de flesta ett icke okänt amerikanskt bolag. Tillverkare av främst jord- och skogsbruksmaskiner. Bolaget har en dominerande ställning på den amerikanska marknaden. Även internationellt har de en stark ställning även om det, i alla fall i Europa, är en bredare variation på maskinparkerna.

Deere har funnits länge. 1837 satte John Deere upp sin verkstad för reparationer och verktygstillverkning och på den vägen är det.

En av innovationerna för sin tid var att börja tillverka redskapet innan folk hade beställt dem. På denna tid var det nämligen så att man gick till en hantverkare och beställde sitt redskap. Hantverkaren tillverkade och levererade den efter önskemål. Deere började istället tillverka produkter innan någon beställt dem. Dels kunde kunden se den färdiga produkten, dels kunde kunden få produkten på en gång. Den fanns på lager redan. Inget udda för oss, men nytt då.

Finns naturligtvis för och nackdelar med båda sätten.

Marginalmässigt så svänger det en hel del. 2021, 2022 och 2023 har varit riktigt bra år med rekordmarginaler. Vi pratar då om rörelsemarginaler mellan 18-24 %. Sämre år så kan det landa på 8-10 %. 

Försäljningsmässigt kan det också svänga, men drar man ut det över cyklerna så pratar vi om en tillväxt om ca 5 % per år

Av tradition så brukar Deere, förutom att ge utdelningar, återköpa en hel del aktier. Ca 20 % av aktiestocken har återköps de senaste 10 åren. Återköpen ger då lite mer effekt på per aktie räknat än på totalen. När man t.ex. kikar på tillväxten.

Deere har funnits i portföljen förut. Det finns som sagt cykliska inslag i verksamheten. Finns perioder då mycket investeras i ny maskinpark med tillbehör. Perioder då jordbrukare kunnat tjäna bra på sina produkter och får framtidstro. Sedan finns perioder då det varit tuffare. Då investeras det mindre i nyare saker. 

Nu är det ett tag sedan jag kikade närmare på Deere. De har tjänat bra med pengar under ett bra tag nu. Minns för drygt ett decennium då var det kärvare och flera kvartal följde med tvåsiffriga tapp i vinsten.

Vi har nu en situation där de tre senaste kvartalsrapporterna inneburit accellererad försäljningsminskning.  Man är helt enkelt nu i en nedåtgående trend då det gäller försäljning. VD uttrycker det med orden:

” We are proactively managing our production and inventory levels to adapt to demand changes and position the business for the future.”

Vi ser nu uppsägningar på anläggningar hos Deere. Nu senast 600 anställda på anläggningar i Illinois och Iowa. 

Samtidigt guidar man ned vinstprognoserna. I likhet med då det brukar bege sig så hänger det hela ihop med amerikanska jordbrukares förmåga till att tjäna pengar. Vi känner egentligen igen det. Ökade kostnader för dem i kombination med att man inte kunna ta lika mycket betalt skapar sämre förutsättningar för vinst. Vilket slår på förmågan och viljan att investera. 

Vad vill jag säga med denna korta notis då? Deere är välskött och ikoniskt. Likt biltillverkare fångar jag dock upp denna typ av bolag då det är pessimistiskt. Lågräntemiljö och goda priser på sina produkter ledde till goda tider för jordbrukare och i sin tur Deere. En miljö där högre räntor och inflation skapat kostnadsökningar men inte alls lämnat samma utrymme för att ta betalt för sina produkter leder till sämre tider för jordbrukare och i sin tur Deere.

Alltid svårt att sia om framtiden, men jag tror att det kan bli fortsatt kärvt för Deere ett litet tag till. Deere finns på bevakningslistan men jag bevakar från sidlinjen.

En sidonotis.

Sko-bolaget Skechers (disclaimer: äger) har startat samarbete med Deere. Så nu är det inte bara keps man kan sätta på sig. Även fötterna kan få sitt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.