10 Dec, 2023

Europas äldsta restaurang

Uppdaterad:
10 Dec, 2023

Visste du att äldsta företaget i Europa är en restaurang? En restaurang som ligger i Salzburg, Österrike. Stiftstkeller St Peter heter den och ligger i Sankt Petersklostret. Den omnämndes för första gången år 803 och har genom tiderna haft idel prominenta gäster.

Wolfgang Amadeus Mozart med familj och vänner ska ha varit stamgäster och det sägs även att kejsar Karl den Store själv förplägnats med måltid där i början av 800-talet. Temat Mozart spinns det fortfarande på då man kan boka plats på galamiddag i deras barockinspirerade bankettsal med just Mozarts stycken spelade. Ca 80 euro per person och uppåt kostar en stolsplats vid borden.

Vad har det med börsen att göra då? Inte mycket. Förutom som en övergång till Österrike. Låt oss återvända till de österrikiska börsbolag som det kikades på i somras istället.

Raiffeisen Bank var inte populär. Förståerligt p.g.a. kopplingar mot Ryssland. Personligen är sådant oinvesterbart trots prislapp då på PB 0,2-0,3. Banken verkar värderingsmässigt i alla fall varit nere och vänt. Kursen har stigit och nu ligger det på runt PB 0,3.

Erste bank såg mer intressant ut. Exponering mot Östeuropa. Lite kort kan man sammanfatta att bankens ”område” nästan sträcker sig över det ”gamla” kejserliga Österrike. Även här har kursen nu stigit. Banken var i somras en s.k. Magic Six. Dvs PE, Direktavkastning, PB var 6 eller under. Länge sedan man såg dylika bolag, men de kommer ibland. Idag har PE stigit till 7, PB till 0,7 och direktavkastning gått till ca 5 %. 

Erste bank går dessutom handla på Frankfurt-börsen vilket håller nere courtage en del. 

Slutligen tittades det på försäkringsbolaget Uniqa Insurance.

Där har faktiskt inte mycket hänt. Man tjänar lite mer pengar vilket gett PE-talet 5 istället för 6 och direktavkastningen ligger fortfarande i häradet ca 7-7,5 %.  Det är väldigt nära en s.k. Magix Six om det inte varit för PE som ligger på runt 1.

Europas-börser har kommit upp lite det senaste, men det är långt ifrån euofori-värderingar där ute. Där liksom här hemma finns det en del att titta på. Med det sagt så är rekommendationen att i första hand titta på hemmaplan, men lite utforskande skadar ej heller ibland. Inte minst för att bredda sin syn på världen omkring sig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.