31 Oct, 2023

Evolution Q3 2023

Uppdaterad:
25 Jan, 2024

Även Evolution kom med rapport för ett tag sedan. Jag har en väldigt diversifierad aktieportfölj, men bolaget har vuxit till en av de lite större innehaven. Detta trots att jag vågade först in i bolaget sommaren 2019.  Då hade den väl ändå femdubblats i börsvärde från de som var med ”tidigt”.

Därefter har resan bara fortsatt och omsättnings- och vinstmässigt redovisar bolaget ofta drömsiffror. Ibland drar dock Mr Market som brukligt iväg med sina euforiska känslor och det enda man behöver göra då är att inte sitta och köpa för fulla muggar. 

Evolutions tillväxt förväntas sakta ned. Vilket är naturligt. Det finns inga bolag som in i evigheten presterar mega-tillväxt. 

Q3:an visade på en omsättningstillväxt på ca 20 %. Vi har nu lämnat 3x % siffrorna bakom oss.  Mr Market tog detta troligen som en besvikelse. Rörelsemarginalen försvarades och landade på 63,4 %. Tillväxten i rörelseresultat blev då ca 22 %.

Rullande 12-månaders vinst ligger då på ca 53,50 kr/aktie.

Som det ser ut så är den höga vinstmarginal man uppvisar hållbar, även när tillväxten viker från höga nivåer. 

Backar vi i mina noteringar så fanns detta:

”Vad ska man tro om den närmsta framtiden? Alltid svårt, men tror det kan vara konservativt räknat om man tänker EPS 40 kr, 2022. EPS 50 kr, 2023. Vi får helt enkelt se. Fundamentalt verkar bolaget än så länge leverera så inte så mycket att göra eller säga.”

Till synes så har man då redan 2023-års förhoppning i hamn. Justerar vi och hoppas på 55 kr/aktie i vinst för 2023 så landar nuvarande värdering på ca PE 18.

Det är aptitligt och lett till att jag ökat lite. Även om man ”bara” växer med ca 20 %.

Evolution Q3 2023
Källa: Börsdata

Tittar vi på kommentarerna så säger VD bl.a.:

” Under kvartalet påverkades vi dock betydligt mer än tidigare av externa faktorer, exempelvis valutaeffekter. Eurons förstärkning gentemot de flesta valutor har påverkat årets omsättningstillväxt negativt.”

” Nordamerika är en region som vi förväntar oss ska utvecklas under många år, då allt fler amerikanska delstater reglerar spelmarknaden. Onlinekasinomarknaden är fortfarande på ett tidigt utvecklingsstadium.”

Och

” Vi står inför ett tuffare makroklimat i dag jämfört med för ett år sedan, och vi betjänar inte marknaden fullt ut för närvarande, men vi kommer att fortsätta att investera, optimera rekryteringen och, som alltid, sträva efter tillväxt genom att fokusera på produktinnovationer. Vår finansiella styrka kommer att fortsätta tjäna oss väl, eftersom vi kan fortsätta att investera och växa utan avbrott.”

En soliditet på 80 %. Välfylld kassa. Utdelningen framåt våren bör väl i hamna på minst runt 25 kr/aktie. Nu äger man inte Evolution för nuvarande utdelningars skull men det skulle i så fall bli runt 2,5 % i direktavkastning.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.