19 Nov, 2023

Exit

Uppdaterad:
31 Jan, 2024

Det har blivit ett litet avbrott i rapportläsandet p.g.a. saker som kommit i mellan. Till det behövde lite pengar komma loss och då passade det bra med en liten översyn av innehav. Två små fick stryka på foten och så hyvlades det på ett tredje.

Mandatum erbjuder pensionssparande, kapital- och förmögenshetsförvaltning m.m. och delades ut av Sampo alldeles nyligen. Det är troligen inget dåligt bolag, tvärt om, men då innehavet är så litet så kändes det logiskt att göra en exit när lite pengar ändå skulle lösgöras. En notering får bli att värderingen är på ca PE 15, PB 1,2. 

Det andra innehavet som avyttrades är välkända Clas Ohlson. Clas Ohlson är kedjan som säljer hem- och kontorslösningar, el, multimedia och fritidsartiklar. En skvätt Clas Ohlson har legat ett bra tag i portföljen. Köpt ibland då det sett aptitligt ut. Vinsten har pressats de senaste åren. Rörelsemarginalen ligger under det som långsiktigt bedöms som hållbart, men PS-talet kan ibland se bortom det. Värdering vid försäljningstillfälle ca PS 0,9.

Sedan har vi ett annat innehav som det hyvlats på. Apple. Anledningen till det är dels att exponeringen mot Apple är bra mycket större än vid första anblicken. Direktägande i Apple är inte stor, men Berkshire Hathaway som utgör drygt 20 % av portföljen har en stor dos Apple i sig. Apple som bolag liksom kurs har gått bra på sista tiden. Värdering ca PE 31. Förväntad forward PE ca 27. Vi är därmed nästan i fas med euforins 2022-2021 års värderingar. Så jag tyckte jag kunde ”kosta på mig” att hyvla lite då.

Samma sits sitter egentligen Microsoft också i. Ett litet innehav som bara fått växa med tiden finns i portföljen med. Den stora skillnaden dock mellan Apple och Microsoft är att exponeringen direkt och indirekt mot Apple är så mycket större.

Alphabet undrar någon då? Varför inte hyvla på det innehavet? Hyfsat stort. Jag landar i att värderingen är lägre där. PE 26 och förväntad forward PE ca 22. Det hela är naturligtvis Mr Markets sätt att säga att t.ex. Microsofts moln-affär växer bra mycket bättre, men jag är inte riktigt villig att slänga in handuken där än för Alphabet. Jag tror marknaden är stor nog för flera aktörer.

Det är inte ofta innehav säljs helt, men nu blev det så i två fall.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.