27 Jan, 2024

Hexpol Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
27 Jan, 2024

Förra kvartalsrapporten var de första tecknen på att försäljningen var ned något. Q4 fortsatte i samma tecken då försäljningen gick ned ca 11 %. Q on Q. Bl.a. anger VD ”lägre försäljningspriser och lägre efterfrågan från kunder främst inom bygg och anläggning samt konsumentnära produkter.” som anledning. Valuta spelar också en del roll då Hexpol har mycket försäljning i USA och den svenska kronan stärkts det sista. Valuta är ett dubbeleggat svärd. 

På helåret har man tappat ca 1 % i försäljning. Produkter för ca 22 miljarder säljs både 2023 som under 2022. 

Detta kvartal gick även rörelseresultatet ned. Det gjorde den inte förra. Ned 10 %. Vi verkar m.a.o. toppat här. Som jag skrev förra gången:

”Man har de senaste två åren fått se den s.k. ketchupeffekten. Jag finner ingen anledning att tro att utvecklingen ska fortsätta i nuvarande trend utan jag misstänker vi ”landar” ett tag här nu. Det mesta pekar även på att valutaeffekterna kommer försvinna eller toppa ur.”

Rörelseresultatet på helåret ökade med 9 % tack vare de föregående kvartalens starka intjäning. Rörelsemarginalen landade på fina 16,2 % (14,8).

Bolagets VD lyfter särskilt fram det starka kassaflödet: ”drivet av fokuserat arbete för att minska lagernivåer och kundfordringar” och mycket riktigt rullar pengarna in. Bra där. Sedan är grunden ändock till att kunna få in på sina kundfordringar att man säljer och fakturerar.

Bolaget har en urstark balansräkning. Man nyttjar lite till det till förvärv. Dock nu närmast ett litet ett, Star Thermoplastics i USA. Det finns utrymme för fler förvärv. Hexpol gjorde mycket rätt då det var sämre tider sist och passade på att förvärva. Det var det som gav upphov sedan till den här s.k. ”ketchupeffekten” vi såg efteråt.

Vinst/aktie, Källa: Börsdata

Soliditeten är 65 %. Eller om man så vill en skuldsättningsgrad på 0,54, nettoskuld 7 %, nettoskuld/EBITDA 0,38. Urstarkt. Det här bolaget tar liksom andra kvalitetsbolag så som tex AQ Group inte finansiella risker. 

På sista raden och resultatraden så slutade det med 2 % mer. Lite mer exakt 7,33 kr/aktie (7,22). Vilket ligger hyfsat nära mina antaganden om ca 7,50 kr/aktie som jag hade i mina excel-ark. Med sin starka balansräkning och inte några direkta fyndlägen på marknaden på förvärv (vad de signalerat hittills i alla fall) så gör de som så många gånger förr. Inte bara höjer utdelningen utan ger också en extra. Pengar som inte kan nyttjas och inte behövs ska inte sitta på bolagets konto bara för att.

Ordinarie utdelning blir 4 kr/aktie (3,60) och extrautdelningen blir 2 kr/aktie. Summa summarum 6 kr för 2023 som betalas ut senare i år.

Ny VD kommer komma i år också. Klas Dahlberg from i sommar. Klas har ett förflutet på först Scania och sedan Nibe. Nu blir det Hexpol. Har inget ont att säga om den fundamentala utvecklingen på någon av de tidigare bolagen. 

Klas Dahlberg

Pressmeddelandet sa bl.a:

”Klas gedigna internationella erfarenheter, beprövade ledarskap och framgångsrika karriär kommer vara en tillgång i arbetet att fortsätta utveckla Hexpols strategiska inriktning, med fokus på fortsatt expansion genom förvärv, organisk tillväxt och fortsatta innovationer av avancerade kundspecifika polymerlösningar.”

Så det håller vi tummarna för, men förra VD lämnar som sagt över när det ser ut som det ”toppat” för denna gången.

Jag tror personligen att denna ”nivån” kommer kunna hållas men den där starka tillväxten är borta för ett tag nu. Tills ny sats har kunnat tas. För 2024 så spår jag framåtsyftande ca 7 kr/aktie i vinst. Vid nästa årsskifte så har nog det utkristalliserats mer vad nya VD:n hittar på. Eventuella förvärv får ändå inget större genomslag under 2024 utan det blir i så fall 2025 tillväxtsresan kan eventuellt fortsätta. Men mycket kan som alltid hända.

Värdering ca PE 17, PS 1,9.

Det betyder att jag är vare sig köpare eller säljare här givet mina antaganden utan jag fyller eventuellt på när/om Mr Market stökar. Som alltid beroende på vad som mer finns till buds. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.