3 Dec, 2023

Hexpol Q3 2023

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Senare än någonsin men Hexpol är ett så intressant bolag så missar ogärna att få ned i alla fall några noteringar.

Förra kvartalet var det starkaste kvartal någonsin och Q3 i år höll även det måttet. Försäljningen ned något, men rörelseresultatet ökade med 11 %. Tittar man på 9-månaders perioden så är rörerelseresultatet upp 15 %. Vilket placerar kvartalet i topp tre i alla fall.

Fordonsbranschen håller i sig men bygg viker eller som VD skriver:

” Försäljningen till fordonsrelaterade kunder visar på en förbättring men varierar fortfarande från marknad till marknad. Den pågående fordonsstrejken i USA påverkar delar av verksamheten negativt men för gruppen som helhet har den i kvartalet inte haft materiell påverkan. Försäljningen till kunder inom bygg och anläggning är väsentligt lägre på i stort sett alla marknader drivet av lägre byggnation.”

Det var liknande tongångar förra rapporten. Så inget nytt där. De senaste förvärven är integrerade och man nämner också sjunkande råvarupriser och positiva valutaeffekter. Rörelsemarginalen för kvartalet landade på urstarka 17 %. Försäljningsmässigt så är det Europa som viker. Vi har ju en del konjunkturella problem på vår kontinent. 

Soliditet urstark, på 63 %. Man har pengar till förvärv om man så vill och det visade sig i november att man slog till på amerikanska Star Thermoplastic Alloys and Rubbers. Inget stort förvärv, ligger i närheten av Chicago och omsätter ca 20 miljoner usd. Bolaget ska ha en lönsamhet lite under Hexpol-nivå och prislappen var 26,5 miljoner usd vilket ger ett PS på ca 1,3. Hexpols värdering i skrivande stund är ca PS 1,7. 

Hexpol Q3 2023
Vinst/akte Källa: Börsdata

Rullande vinst för Hexpol är 7,70 kr/aktie. Det betyder att man ligger strax över mina tidigare antaganden om ca 7,50 kr/aktie för 2023. 

Man har de senaste två åren fått se den s.k. ketchupeffekten. Jag finner ingen anledning att tro att utvecklingen ska fortsätta i nuvarande trend utan jag misstänker vi ”landar” ett tag här nu. Det mesta pekar även på att valutaeffekterna kommer försvinna eller toppa ur. Med det sagt så är Hexpol ingen sälj-kandidat. Tvärt om. Värderingen på PE 14, PS 1,7 är inte ansträngd och Mr Market förväntar sig ej heller någon större vinsttillväxt här ifrån så någon eufori-värdering är det verkligen inte tal om. 

Hexpol tuggar på, har stark balansräkning och är helt ok värderat. När det mörknar på börshimlen från tid till annan är detta ett typiskt innehav man kan fylla på i. Det kommer komma tider då vinsten faller, men i regel så reagerar Mr Market ganska starkt då också vilket ger bättre köpmöjligheter. För på sikt ser jag inte mycket som oroar i ett sådant här bolag.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.