24 Mar, 2024

ING Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
24 Mar, 2024

För er som undrar vad ING är så är det en holländsk bank verksam främst i Nederländerna men även i bl.a. Tyskland och Belgien. Jag gillar Nederländerna. Tycker bl.a. det är ett fantastiskt land att semestra i. Det spelade säkerligen in när jag valde att ta in även ING i korgen med bank då det begav sig. Plus att prislappen varit attraktiv. Halva bok har man kunnat köpa för.

Bank har haft det bra på så sista tiden och ING är väl inget undantag. 2023 levererade, som det står i bokslutsrapporten ”exceptional results”

VD fortsätter med:

” We’re pleased to see that both Retail and Wholesale Banking contributed to our strong results, with net profit almost doubling to €7.3 billion and a full-year RoE of 14.8%. This was driven by higher net interest income and our continued low risk costs, reflecting our strong asset quality.”

” In Retail Banking, we added 750,000 primary customers to reach a total of 15.3 million. Especially Germany, Spain and the Netherlands contributed to this growth.”

Framåt förväntar man sig en fortsatt goda intäkter i den positiva räntemiljö som numera råder. Den långsiktiga avkastningen på eget kapital tror man att man ska kunna hålla på i alla fall runt 12 %.

Ett väldigt bra bankår gör att man höjer utdelningen rejält. 0,756 euro/aktie (0,389) på den del av utdelningen som kommer nu i maj. Utdelningspolicyn är lite annorlunda än vad vi är vana vid i Sverige. Den i maj brukar vara den stora, men det är brukligt med fler under året. Den som var i höstas räknas också till 2023 års räkenskaper så totalt sett ”bjuder” 2023 på en utdelning på 1,106 euro/aktie (0,873).

ING har också varit duktiga med återköp av aktier. Man har nyligen avslutat ett ganska stort aktieåterköpsprogram. Detta samt stigande vinster och utdelningar ger en ganska bra effekt på total avkastning på den här delen av bank-korgen. Därtill en liten positiv effekt av att svenska kronan tappat över tid. ING har levererat.

Låt oss summera. ING levererar ca 2,04 euro/aktie i redovisad vinst. Det ger ett PE tal på ca 7. P/B ligger nu på ca 0,95 och direktavkastningen på årsbasis motsvarar ca 7,5 %.

Intressant kan även vara att passa på och få en översiktsbild kring ECBs styrränta och eurozonens inflation de senaste åren.

Kikar man runt lite så tror många ECB kommer börja sänka räntan i juni samt att vi pratar om 3-4 sänkningar i år.  Ett land som precis sänkt är Schweiz. Från 1,75 till 1,5 %. Många kikade på Norge här om dagen, men de valde att behålla. September har nämnts som en möjlig tidpunkt för sänkning i vårt västra grannland. Även Storbritannien kan nämnas håller kvar sin ränta på 5,25 %. Som synes vitt varierande räntenivåer.

Tillbaka till ING. Bank-korgen är i sig inte stor och ING är enbart en del i den, men alla bäckar små…

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.