10 Mar, 2024

Investmentbolagen

Uppdaterad:
10 Mar, 2024

Kan vara dags att notera ned lite kring några investmentbolag. Inte så att jag ser några fyndlägen där, men det är bra för att kunna gå tillbaka och kika vid senare tillfällen. Ofta händer inte några dramatiska saker i dem, men värderingarna kan svänga en hel del. Både i de underliggande innehaven som på investmentbolagen själva.

 

Creades med sitt i skrivande stund ca 71 kr i substansvärde består till ca 40 % Avanza. Bolaget sitter även med en hel del onoterade och nischningen i stort är små- och medelstora bolag i Sverige. 

Innehavet Avanza har gjort goda förtjänster de senaste åren och ger bra utdelning (5 % dir.avk). Värderingen idag ca PE 18.

Creades i sin tur höjde utdelningen något vid bokslutet och betalar nu 1,60 kr/aktie (2,3 % dir. avk).

Ska man köpa aktien betalar man i dagsläget ca 5 % premie.

 

Industrivärden är en av de mest kändae investmentbolagen på svenska börsen. 75 % av portföljen består av Volvo, Sandvik och Handelsbanken. Så det är väldigt tydligt vad man får för pengarna

Volvo gör just nu toppvinster och delar ut gott med pengar ( 6 % dir.avk). Värderas till PE12, PS 1,1. Sandvik har likaså goda tide. Med sina 5,50 kr/aktie i utdelning motsvarar det 2,3 % i direktavkastning. Värdering PE 19, PS 2,3. Slutligen Handelsbanken. Bankernas goda tider är välkända. Handelsbanken A ger i dagsläget 10,6 % i direktavkastning, PE 9, P/B 1,2.

Industrivärden på sin sida ger 7,75 kr/aktie i utdelning. Det motsvarar ca 2,2 % i direktavkastning.

Industrivärden idag handlas till ca 4 % rabatt. Historiskt lågt

 

Investor, the bread and butter investmentbolaget på börsen, har nästan en fjärdedel i onoterat där mycket är nischat mot sjukvård i olika kategorier. Annars är det till 40 % Atlas Copco, ABB och SEB.

Det är samma här Atlas Copco gör toppvinster. Direktavkastning 1,5 %, PE 32 och PE 5,2. ABB direktavkastning 2,1 %, PE 23, PS 3,3 och SEB  med en direktavkastning på 7,4 %, PE 9 och PB 1,5.

Investor kan man idag handla till ca 7 % rabatt. Även detta historiskt tämligen lågt.

 

Kinnevik sticker ut. En drös s.k. tillväxtsinvesteringar som kan eller inte kan ge frukt. Dessutom påannonserades i februari försäljning av kassakon Tele2 för 13 miljarder. 

Det man säger är:

"Efter genomförandet av transaktionen kommer Kinnevik att ha en mycket stark nettokassa. Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus för att ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare. Vi kommer fortsätta jobba på vår prioritering att koncentrera vår portfölj mot dess mest lovande och motståndskraftiga innehav, och samtidigt se över vår kapitalstruktur i samråd med större aktieägare."

Tele 2 har stått för ca 30 % av portföljen vilket gör det hela väldigt, väldigt svårbedömt. 

I dagsläget handlas Kinnevik till ca 38 % rabatt. 

 

Latour. Mångas favorit. En stor onoterad del på strax över 40 % med mycket industri-nischning kompletteras med nästan 40 % Assa Abloy, Sweco och Tomra.

Assa Abloy gör fina vinster nu i likhet med våra andra svenska storbolag. Direktavkastning 1,8 %, PE 25, PS 2,4. Sweco direktavkastning 2,6 %, PE 25, PS 1,5. Tomra direktavkastning 1,3 %, PE 64, PS 3.

Latour har i sedvanlig ordning höjt sin utdelning och direktavkastningen ligger på 1,5 %. Latour får man betala 34 % premie för i dagsläget.

 

Lundberg. Där 55 % består av Industrivärden, Indutrade och Holmen. Dessutom är motsvarande ca 27 % i fastigheter i form av onoterat och Hufvudstaden.

Indutrade går liksom mycket annat som tåget och redovisar högre och högre vinster. I dagsläget värderat till en direktavkastning på 1 %, PE 35, PS 3,1. Holmen direktavkastning 2,8 %, PE 18, PS 3, PB 1,2. 

Lundberg själv håller gärna i pengar. Direktavkastning på de aktierna är för närvarande ca 0,8 % och önskar man köpa aktien värderas den till ca 1 % premie.

 

Tar vi en titt på Svolder. Aktiva inom små- och medelstora noterade bolag så består 38 % av New Wave, Troax och Ependion. Svolder är dock bra mycket mer lättfotad och aktiva än t.ex. Lundberg så där ändrar det sig i och med affärer över tid. 

New Wave tjänar även debra med pengar allt sedan pandemin. Direktavkastning 2,8 %, PE 15, PS 1,7. Troax med sina skyddslösningar för industri, förråd m.m. var populärare förr men tuffar på och kan inte sägas vara billig än heller. Direktavkastning  1,7 %, PE 34, PS 4,6. Ependion f.d. Beijer Electronics op direktavkastning 1 %, PE 15, PS 1,2.

Svolder ger en liten direktavkastning på 1,1 % och handlas nu till ca 6 % premie. 

 

Öresund. Har ca 20 % onoterat men annars så består portföljen till nästan 50 % Bilia, Scandi Standard och Bahnhof. I regel ganska högutdelande bolag.

Bilia direktavkastar 5 % och har en PE 13, PS 0,33. Scandi Standard 3,4 % i direktavkastning, Pe 16, PS 0,34. Bahnhof 4,9 % direktavkastning, PE 21, PS 2,1.

Öresund själva skiftar oftast vidare en hel del. I dagsläget är direktavkastning 6,3 %. Vill man köpa aktien får man betala 7 % premie.

 

Det var några noteringar ifrån läget just nu. Det som brukar hända är att i stigande börs så stiger inte bara de underliggande innehavens värderingar utan rabatter krymper och premier stiger för investmentbolagen själva. D.v.s. De är som ”dyrast” när även de underliggande innehaven är som ”dyrast”. Vi såg en extrem utveckling då börs-euforin varade. Tvärt om gäller också. När börs går dåligt och folk flyr börsen så sjunker inte värderingarna bara på de underliggande innehaven. Investmentbolagens rabatter ökar. Vilket leder till att man kan köpa det som är ”billigt” ännu ”billigare”.

Tillsammans med en viss diversifiering gör det att investmentbolag är alldeles utmärkta placeringar för långsiktigt aktiesparande. De har dessutom ofta en viss hävstång vilket givet att börsen över tid går upp ger lite extra över tid. Bara genom att köpa/spara regelbundet. 

Just nu är jag inte jättesugen på att sätta pengar i arbete i investmentbolagen, men jag säljer inte för det utan det får naturligtvis takta på. Störst osäkerhet råder kring Kinnevik. Vad innehåller framtiden? Innehav som Lundberg och Investor sover man väldigt gott med. 

Totalt sett, inberäknat även tex Berkshire Hathaway, så utgör investmentbolag en väldigt, väldigt stor del av min aktieportfölj. Vi pratar halva portföljen. De är en grundbult och det är sällan man behöver göra något med dem annat än att köpa på sig mer när man tycker det passar sig.

Har du någon favorit bland investmentbolag?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.