17 Sep, 2023

John Templeton med sina kända citat, tips, andlighet och investeringar

Uppdaterad:
17 Sep, 2023

John Templeton föddes 1912 i Winchester, Tennessee. Han var son till en advokat och en hemmafru och växte upp under en tid när ekonomin kantades av utmaningar, inklusive den stora depressionen. Trots, eller tack vare, dessa svåra förhållanden visade Templeton tidigt ett starkt intresse för ekonomi och finans.

Templeton är mest känd för att ha grundat Templeton Funds, ett av de första öppna investeringsfonderna i USA. År 1954 lanserade han den allra första utlandsfonden, Templeton Growth Fund, som senare blev känd för sin framgångsrika strategi att investera i undervärderade utländska aktier. Han trodde starkt på att global diversifiering var nyckeln till framgångsrika investeringar.

Templeton investerade där det rådde maximal pessimism för att sedan sälja när optimismen var som störst. Ett exempel är att han investerade mycket i bolag i det militärt besegrade Japan under efterkrigstiden för att sedan sälja under 1980-talet. Själv har han uttryckt det med orden: 

"Bull markets are born on pessimism, grown on skepticism, mature on optimism and die on euphoria. The time of maximum pessimism is the best time to buy, and the time of maximum optimism is the best time to sell."

Under Templetons ledning växte Templeton Funds snabbt och blev en av de mest framgångsrika investeringsfonderna i världen. Hans engagemang för att leta efter värde i internationella marknader bidrog till att öppna upp möjligheter för amerikanska investerare att dra nytta av global tillväxt.

Templeton Growth Fund gav under sin 38 åriga tid 14,5% årligen i genomsnitt.

Nedan följer 16 tips från John Templeton.

 

1. Invest for maximum total real return.

2. Invest—don’t trade or speculate.

3. Remain flexible and open-minded about types of investment.

4. Buy low.

5. When buying stocks, search for bargains among quality stocks.

6. Buy value, not market trends or the economic outlook.

7. Diversify. In stocks and bonds, as in much else, there is safety in numbers.

8. Do your homework or hire wise experts to help you.

9. Aggressively monitor your investments.

10. Don’t panic.

11. Learn from your mistakes.

12. Begin with a prayer.

13. Outperforming the market is a difficult task.

14. An investor who has all the answers doesn’t even understand all the questions.

15. There’s no free lunch.

16. Do not be fearful or negative too often.

 

En annan mycket minnesvärd fras Templeton lär ha sagt är följande:

“The four most dangerous words in investing are ‘This time it’s different.”

Templeton var inte bara en framstående investerare utan också en hängiven religiös man  och spirituell utforskare. Han trodde på att kombinera vetenskap och andlighet för att öka förståelsen av världen. Vill man läsa mer om detta finns boken Spiritual Investments skriven av just John Templeton samt Gary Moore.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.