21 Apr, 2024

Köp i Bravida (igen)

Uppdaterad:
23 Apr, 2024

Drygt två veckor sedan jag skrev om Bravida. Som jag skrev då så brukar man inte behöva ha bråttom att köpa (om man vill köpa) när en negativ nyhet landar. Bravidas kurs har under dessa två veckor fallit ytterligare ca 10 %. 

Det har framkommit lite mer kring fusket med fakturerade timmar. Exempelvis att någon av fakturorna som det handlar om överfakturerat för ca 32.000 kr, det ska finnas en inspelning där chef uppmanar en anställd att lägga på timmar, en visselblåsare ska ha tipsat regionen därav att revisionsfirman varit hos Bravida och hittat överfakturering på 11 av 14 fakturor.

Därtill har Enköping sagt upp ett avtal med Bravida. Summasummarum så verkar det dock i vare sig Enköpings eller region Skånes fall egentligen handla om några större summor. Det är mer förtroendet som fått sig en törn. Chefen på ljudinspelningen är inte kvar och Bravida ska enligt vad de säger själva fortsätta med sin interna utredning. Förhoppningsvis säkerställer man nu att god affärsetik ska råda på alla avdelningar. Hur som helst så är jag ganska säker på att man kommer vara väldigt mån om att det ska bli rätt framöver. 

Varför kan man oftast avvakta lite när det kommer en dålig nyhet? Dels så skadar det inte att bilda sig en bättre uppfattning om vad de dåliga nyheterna består utav och substansen av dem. Dels så finns det en tendens att nedgång föder mer nedgång över en viss tidsperiod. Det är samma fenomen på dåliga rapporter. Det tar ett tag tills alla tagit till sig ny information och processat färdigt allt. 

Gissa botten är naturligtvis omöjligt, men att sprida ut sina köp är oftast en bra strategi. Om bolaget återhämtar sig igen vill säga. Fallande knivar är en annan sak. Därav är det viktigt att man för varje innehav gjort upp med sig själv hur mycket man kan tänka sig investera. Detta för att undvika att man kastar för mycket pengar ned i eventuella slukhål.

Det som hänti Bravida är naturligtvis illa, men tesen är att det kommer inte få nämnbar finansiell påverkan på bolaget. Hur länge kursen ska trenda nedåt vågar jag inte sia. Det beror troligen delvis på hur rapporten ser ut och tas emot i början på maj, men det som går att säga är att Bravida nu ser attraktivt värderat ut. Igen. På kursen ca 70 kr. Strax under PE 12, EV/EBIT 9,5 och PS 0,5.

Ytterligare marginalpress kan väntas under Q1, men över tid har bolaget lyckats växa med ca 10 %. Ställer man det mot värderingen så är det häromkring dags att öka igen.

Som sagt. Ogillar verkligen beteendet med saltade fakturor, men hoppas och tror att det inte ligger i Bravidas DNA utan man kommer göra allt för att rensa ut sådana avarter.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.