29 Jun, 2024

Kraftiga rörelser

Uppdaterad:
29 Jun, 2024

Det har varit en del kraftiga rörelser i enstaka aktier på sista tiden. Detta samtidigt som det går se ATH. Nike tappade drygt 20 % i aktievärde igår. Äger inga Nike utan jag har konkurrenten, den lilla konkurrenten, Skechers istället men som gigant och ikonisk inom branchen så är Nike alltid intressant att följa. 

Det var Q4 2024 som rapporterades för Nikes del då de har brutet räkenskapsår. Försäljningen ned 2 % men det som verkade fått Mr Market på säljhumör var att man meddelade att man trodde försäljningen för nästa år skulle ned mer. För Q1 flaggade man ett tapp på ca 10 %.

Kursmässigt har Nike aldrig tappat så mycket på en dag förut i sin historia. Under euforiåren låg kursen på ca 177 usd. Idag ca 77 usd. Som alltid ska man vara försiktig när multiplar drar iväg. Det kan stå en dyrt. I alla fall om man köper då saker och ting är populärast. Det blir inte riktigt samma sak om köp gjorts t.ex. då det var lägen 2020 eller 2022, men det här med tajming och/eller värdering är naturligtvis svårt.

Nästan lika stort kursfall gjorde här om dagen även Hennes & Mauritz.

Det var Q2 rapporten som kom. Där ökade försäljningen med 3 %. Även rörelseresultatet ökade och för H1 så landade rörelsemarginalen på 8,1 % (4,9), men det Mr Market tog fasta på var att förväntningarna på en rörelsemarginal på ca 10 % för kommande helår ej verkar kunna infrias.

VD skriver.

” Vårt mål att uppnå en rörelsemarginal om 10 procent helåret 2024 kvarstår. Förutsättningarna för att nå denna nivå i år har dock blivit mer utmanande då externa faktorer som påverkar våra inköpskostnader och försäljningsintäkter, bland annat material och valuta, bedöms ge en mer negativ påverkan än vad vi förväntat oss under det andra halvåret.” 

H&M noterar också att man tror juni kommer innebära försäljningsminskning. Månaden har ju gått så de bör veta. 

H&M euforiår låg för drygt 10 år sedan. H&M-aktier skulle finnas i var och ens portföljer som den folkaktie och stabila tillväxtsmaskin det var. När det toppade var det kurs på ca 350 kr (PS 2,6) som gällde. Samma sak här dock. Man ska akta sig när multiplarna drar iväg för mycket, medan det blir inte riktigt lika katastrofalt om man köpte på sig vid bättre tillfällen.

Vi kan väl nämna ytterligare ett bolag. Amerikanska Chewy (Ticker CHWY). Dubblats på drygt en månad. Troligen p.g.a att blankare fått täcka sina positioner då godare affärer än förväntat påannonserats. Sedan, här om dagen, upp ca 30 % under en dag.

Troligen baserat på en tweet från ”Roaring Kitty” och vips blev Chewy för en kort stund en mem-aktie.

Jag förstår att börs och aktier är förvirrande för nya som försöker ta sig an det här med aktiesparande. Om man tänker sig att man är helt ny och ska lära sig om aktier, var ska man börja? Det som pumpas ut via sociala medier m.m. är långt ifrån det som de klassiska böckerna inom aktier och investeringar tar upp. Om man redan under sin skoltid blev trött på att läsa böcker hur stor är chansen att man när man börjar tjäna egna pengar tar sig an böcker om investeringar? Troligen liten. Hur stor är chansen istället att man slösurfar på sin mobil och klickar in på en länk där? Troligen stor. 

Det är naturligtvis inte enbart ungdomar jag menar det hela kan bli väldigt förvirrande för. Bara för att man levt längre betyder inte att man tillförskansat sig erfarenheter eller kunskaper inom investeringar och långsiktigt sparande. Många möter istället, genom sitt hela vuxna liv, rubriker och nyheter om snabba vinster via spel m.m. Eller om man tar sig an aktier. Så är det ändock via sociala medier, nyheter om mem-aktier och snabba pengar som man tillförskansar sig ”kunskaper” genom. 

Det här med Mr Market och dess natur är en evig intressant fråga. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.