14 Jul, 2023

Lifco

Uppdaterad:
15 Aug, 2023

Lifco är en av alla dessa framgångsrika serieförvärvare/konglomeraten som funnits på svensk börs i många år. En av de som ofta även har en ganska hög prislapp.

Kortfattat så är man verksam inom tre områden:

Dental som är leverantörer av förbrukningsvaror, utrustning och teknisk service till tandläkare. Finns även tillverkande bolag i denna gren som bl.a. producerar infästningsprodukter för tandproteser, desinfektionsvätskor, salivsugar, bettregistrerings-, avtrycks- och bindningsmaterial samt annat förbrukningsmaterial.

Demolition & Tools som är verksamt inom utveckling, tillverkning samt försäljning av utrustning till bygg- och rivningsindustrin inklusive verktyg till grävmaskiner.

Systems Solutions som är verksamt inom industrier som erbjuder systemlösningar. Kontraktstillverkning, Miljöteknik, Infrastrukturprodukter, Specialprodukter och Transportprodukter.

Lifco rapportkommentar

Liksom de andra serieförvärvarna så är just förvärv en stor del av tillväxtscaset. Mellan tummen och pekfingret s växer man 10 % årligen via förvärv. Därutöver kommer den organiska tillväxten, som kan variera något.

Förvärven handlar om add-ons d.v.s. man plockar in mindre bolag som adderar till befintlig verksamhet. Man köper inte in bolag inom helt nya verksamhetsområden och startar upp nya ”grenar”. Detta är generellt ett sätt att minska risken vid förvärv. Det är alltid lurigare att addera stora, nya, än saker man redan är bekant med i regioner man redan är etablerad.

Liksom brukligt inom förvärvsbranschen nyttjar man en del lån. Det gäller att hålla detta på en lagom nivå. Vad det visat sig så har det fungerat väl än så länge. Soliditet vid senaste rapport 43 %.  Själva redovisar man räntebärande nettoskuld på 1,3 genom EBITDA. Där ”taket” är satt till 3. En balansräkning som Lifco innehåller i regel även en hel del Goodwill pga förvärv. 

En annan sak att tänka på i dessa verksamheter är vinsten. Ofta kan förvärven delvis skrivas av vilket sänker vinsten i resultaträkningen. Det handlar alltså inte så mycket om att generera höga vinstsiffror utan istället mycket kassaflöde. Kassaflödet är det som nyttjas till nya förvärv. Så i regel är bolag av Lifcos typ ej några utdelningsmaskiner.

Nog med den sammanfattningen.

Ska vi ta en notering på senaste rapport? Q2 2023

Omsättning upp 13 %.

Med andra ord inget jättelyft organiskt. I princip allt är förvärv.

Däremot ökade intjäningen med nästan dubbelt så höga siffror. Rullande vinst ligger på 6,71 kr/aktie.

Mr Market tyckte inte om rapporten vilket nu ger en prislapp på ca PE 29.

Det gör det intressant att gå tillbaka till tidigare noteringar. Exempelvis hösten 2022 då det mesta var nedtryckt. Lifco var då värderad til PE 26 och noteringen då var bl.a. trots att serieförvärvarna i regel stod med en del skuld på balansräkningen i räntehöjningstider så hade deras kurser inte pressats ned till några krisnivåer.

Däremot så var det, som ni minns, ”sjuka tider” vid årskiftet 2021/2022. Lifco som exempel värderas til PE 56! 

Allt skulle till himlen! 

Är man med om dylika tider så ser det klart ut i retrospektiv när man skulle ”gå ur”, men det gör aldrig det mitt i dem. Det enda ”verktyg” mig veterligen som fungerar hyfsat är att ha någon form av uppfattning om värde kontra pris. Då undviker man i alla fall förhoppningsvis att slänga in pengar på sanslöst dyra saker. Nackdelen med det ”tänket” är att man kan dras med i värdefällor. Så på den sidan myntet är det viktigt då att ha regler som sätter stopp för storlek på exponering.

Sedan finns femtioelva andra sätt att hantera aktieinvesteringar. Det viktiga är att hitta vad som fungerar för en själv.

Hur som helst.

Det går nu konstatera att Lifco, med denna rapport, närmar sig en något mer historisk “normal” värdering.

Förutsätter man att man trots eventuell avsaknad av organiskt tillväxt de närmsta kvartalen att man kan bibehålla förvärvstakten så landar det på ca 10 %. Men för att ett bolag som Lifco ska vara köpvärt så är det en slags lägsta nivå på tillväxten

Få bolag är värda över PE 25. Det kan ofta ses som ett tak. I förvärvsbolagens fall får man även lite extra tänka på redovisad vinst kontra kassaflöde. Även för de som växer på bra över tid är dock PE 25 lite av ett ”tak”. Det krävs mycket tillväxt för att rättfärdiga det samtidigt så bolag som växer på bra under några år lätt kan motivera det. Med en vinstförmåga på ca 7 kr/aktie så landar det då på att med lite tur så stökar det till sig och Lifco hamnar i köpintervall lite senare. Vi får se. Ser gärna höstens nivåer igen.

Några tankar om Lifco?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.