24 Feb, 2024

Mercedes-Benz Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
24 Feb, 2024

Dags att ta en titt på hur 2023 blev för en inte helt okänd biltillverkare.

Omsättning och rörelsevinst rörde sig inte mycket i jämförelse med förra året. Omsättning upp med ca 2 %, rörelsevinst ned med ca 4 %.

När allt trillat ned till sista raden redovisas en vinst om 13,46 eur/aktie (13,55). 

Det går med andra ord inte säga direkt att det bromsat in. PE-talet är fortfarande lågt, PE 5. Mr Market förväntar sig lägre vinster framöver.

Geografiskt så har efterfrågan vuxit i Europa, varit tämligen stillastående i Nordamerika och miskat i Asien. Något som kan vara intressant att veta är att Tyskland och Kina är nu hyfsat lika stora marknader för Mercedes-Benz. I storlek av omsättningen. Förra året var Kina de facto en större marknad men det har med nuvarande efterfrågeläge jämnat ut sig.

Var femte såld bil räknas numera till EV. Utvecklingen har gått snabbt. Kassaflödet har varit gott och utdelningen höjs till 5,30 eur/aktie (5,20). Man kommer fortsätta med aktieåterköp.

När bolaget guidar framåt så guidar de en försäljning ungefär i dagens nivå. Eventuellt något ned på van-sidan. Man flaggar även för att rörelseresultatet kan ytterligare minska något, men långt ifrån att det ska vara oroande på något sätt.

Nätverket av laddstationer ska byggas ut samt så ska till slut den nya Mythos, ultra-lyx modellen, som ska slå Maybach i lyx lanseras snart. Närmare bestämt under 2025. En modell för de mest dedikerade, samt med tjocka plånböcker. Ligger väl bra i tiden eftersom Mayback sålde bättre under 2023 än 2022. BMW kör med sina Rolls-Royce och Mercedes-Benz vill naturligtvis vara med i matchen. Vi får se vad prislappen landar på en Mythos. Ska du ha en nyare Mayback så är det väl strax över 2 miljoner kr vi pratar om i Sverige.

Nog om ultra-lyx. Rapporten var bra. Mercedes går bra. Ser fram emot BMWs.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.