24 Jan, 2024

Netflix Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

En portion Netflix finns i portföljen och ett tag där så var det ett litet sorgebarn kursmässigt. MEN. Som det ser ut tar de sig igenom bekymren. Ca 13 milj nya kunder under Q4 var fler än bolagets egna estimat. Omsättningsmässigt Q och Q var det också uppåt ca 13 %.

Trevlig var även att marginalen för helåret kom in på 21 %. Bolaget själva hade målet 20 % så Golgata-vandringen verkar vara över. Det som framförallt växer är den kundbas som tar reklam-versionen av Netflix. Ökningen var 70 % där Q och Q. Satsningen verkar ha slagit väl ut. Kanske. Vi vet inte ännu hur mycket pengar denna del genererar. 

260 miljoner betalande kunder har man nu totalt sett och man ser framför sig en tvåsiffrig omsättningstillväxt för 2024. 

Konkurrensen lär fortfarande vara hård mellan alla aktörer. Någon större konsolidering tror inte bolaget på här ifrån. Det har redan skett en del på den fronten så nu lär väl de stora vara de stora. Man ser i alla fall till att köpa lite mer content. Dels så annonserades att man förvärvar rättigheter till att streama lite live wrestling (10-års avtal), dels så genom egen anektodisk bevisföring har det verkligen synts att man köpt in och adderat innehåll nu på senare tid. En hel del gamla godingar har noterats. 

Mr Market har handlat upp Netflix på senare tid. I nuläget handlas bolaget till PE 41 och PS 6,6. Går bakåt i anteckningarna till sommaren 2022.

”Gör en notering om att värderingen här är ca PE 19, PS 3,2 och de senaste årens rörelsemarginal har landat på ca 20 %”

Rörelsemarginalen skiljer inte mycket, men visst gör värderingen det!

Framåtsyftande är PE ca 30 då bolaget ser framför sig vinstökningar. Huruvida de realiseras eller inte återstår att se. I nuläget är jag hur som helst inte köpare, men en intressant resa har det varit och lär säkerligen fortsätta vara.

Börs och innehav har gått ganska starkt det senaste. Syns på bevakningslistan där färre och färre är på ”grönt”. Vi boksluten nu ska en del antaganden eventuellt revideras så får vi se vad det hela ”spottar ut” sen. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.