1 May, 2024

OEM Q1 2024

Uppdaterad:
1 May, 2024

OEM är en teknikhandelskoncern som säljer en mängd komponenter och system. Vi pratar elkomponenter, flödesteknik, transmissioner m.m. Goda kontakter med lokala aktörer och god logistik ska vara några av konkurrensfördelarna man nyttjar. Dessutom en decentraliserad ide om att man lokalt hela tiden ska jobba för bästa möjliga lösningar och kunderbjudanden. I alla fall är det ett mål och mig veterligen är man ofta som kund nöjd med OEM. 

Senaste noteringen kring OEM var för drygt ett halvår sedan.

Det som var i sikte då var en utplaning. 

Q1-rapporten visade på en orderingång som ökade med 4 % men en omsättning som minskade med 2 %. Rörelsemarginalerna fick sig en känga och rörelseresultatet ned 11 %.

Det är fortfarande så att det är Brittiska öarna och Tjeckien som nämns som tillväxtsställen. Lite mer utav stagnation på de andra.

Organiskt minskade omsättningen med 5 %.

Frågan är om marginalerna nu ska ned något och lägga sig mer i linje med det historiska snittet? 12-13 %?. Ett tag toppade OEM på nästan 16 %, men det kan ha varit i sviterna av corona och alla som ville bygga lager. Eller så är det så att detta är det ”nya”. OEMs kund- och leveransfokus ger möjlighet till att numera hålla högre marginaler?

Omsättningsökning i kombination med marginalförbättring gav en rejäl skjuts till vinsten under åren som nyligen passerats. Som sig brukar blir det även en multipelexpansion i värderingen så ganska ofta har OEM handlats på runt PE 25 nu det sista.

Den historiska snittillväxten ligger på ca 10 %. OEM har dock en urstarkt balansräkning. Soliditet på 70 %. Nettoskuld/Ebitda -0,3. Vill man göra förvärv så finns definitivt utrymme för det. 

Nettoskuld/ebitda, Källa: Börsdata

2021 delade man ut lite extra annars har man varit försiktig även med det. Dagens utdelningar på 1,75 kr/aktie är en utifrån en redovisad vinst på 4,25 kr/aktie.  Man bygger av någon anledning fortsatt på ”fortet”.

Skulle marginalerna gå ner till mer ”normala” nivåer så är servettkallkylen att någon krona per aktie kan försvinna i vinst. Det är i alla fall ingen fara då för vare sig bolaget eller utdelningarna. Det det skulle göra dock är att värderingen ser mindre aptitlig ut.

Även om jag ovan lyft OEM som duktiga i sitt gebit så är jag i mina kalkyler däremot mer försiktigt. Jag vill sålunda inte räkna med att högre marginaler kan hållas. Min tes i detta fallet är att marginalerna kommer komma ned, men vi får se.

Idag värderas bolaget till ca PE 25, men spelar ett mer negativt scenario ut där vinsten ”normaliseras” så landar vi istället på ca PE 32. 

Trots att det är ett väldigt, väldigt fint bolag med urstarka finanser är jag alltså ingen köpare i nuläget. Ej heller säljare. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.