16 Mar, 2024

Pendeln

Uppdaterad:
16 Mar, 2024

Det finns några böcker jag gärna läser om och om igen. The Most Important Thing av Howard Marks är en sådan. Tipsat om den flera gånger förut. Den ger insikter, sedan tar det tid att implementera alla insikter i sitt eget agerande. Ett exempel som Marks tar upp är den så kallade pendeln.

”When things are going well and prices are  high, investors rush to buy, forgeting all prudence. Then, when there is chaos all around and assets are on the bargain counter, they lose all willingness to bear risk and rush to sell. And it will ever be so”

Humörsvängningar på börsen motsvarar rörelsen på en pendel. Även om mitten-läget på pendeln motsvarar ”medel” så är den sällan där. Oftast är den på väg från eller mot ”medel”. När pendeln förr eller senare når något av sina extrema lägen så är det oundvikligt att den kommer svänga tillbaka.

Så fortgår det. Eufori och depression. 

Det som stökar för människans psyke dock är att när risken är som högst så upplevs den som lägst. När risken är som lägst så upplevs den som högst.

Den här pendeln är bland det mest kraftfulla som finns på börsen. 

Förenklat kan man säga att det finns tre steg i en eufori-pendel.

Man börjar ana att saker blir bättre.

De flesta inser att nu är saker bättre.

De flesta anser att vi har en ”ny tid” och det som är, oavsett värdering, kan hålla i länge än. 

 

På andra sidan är det likadant.

 

Några börjar inse att det knakar.

De flesta anser att nu är det inte bra längre.

De flesta anser att det kommer gå åt h-e och världen som vi känner kommer förändras för alltid.

 

I det här finns en mängd saker som är svåra att veta som t.ex. Var i pendeln är vi? När kommer pendeln att stanna upp och svänga? Med vilken kraft?

 

För att hantera dessa frågor, frågor som man inte lätt kan ha svar på, så brukar det vara bra med en del regler för en själv. 

Olika typer av investerare kan sätta upp olika regler. Exempelvis är det inte ovanligt att mer momentum-inriktade investare har regler kring hur man agerar beroende på vissa trendkurvor eller dylikt för att identifiera ”pendeln”. Allokerings-inriktade investerare kan ha regler kring fördelning av kapital mellan olika tillgångsklasser.

Oavsett strategi så som Howard Marks skriver.

”Those who understand the pendulums behaviour can benefit enormously”

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.