13 Oct, 2023

Rapportsäsong i startgroparna

Uppdaterad:
13 Oct, 2023

Rapportsäsongen är i startgroparna. Några som är tidiga är amerikanska banker. Banker så som JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo.

Förtjänst upp 35 %, 2 % respektive 61 % från kvartalet året innan. Det högre ränteläget har inte missgynnat banker. Tvärt om. Tror att bolån i staterna ligger på ca 7 % nu. I Sverige är vi inte riktigt där. Räntenetton upp en hel del. Inga större avsättningar för eventuella framtida förluster pekar på att man inte känner någon större oro. 

Det enda som verkar spöka är att det kan komma krav på att bankerna måste hålla mer kapital. Återstår dock att se om så blir fallet. 

Störst oro annars ter sig Rysslands krig mot Ukraina och Hamas attack mot Israel orsaka.

”Furthermore, the war in Ukraine compounded by last week’s attacks on Israel may have far-reaching impacts on energy and food markets, global trade, and geopolitical relationships. This may be the most dangerous time the world has seen in decades.”

Noteras ned på tidslinjen i kategorin; finns så mycket sjukt i denna värld.  Saknar ord. 

Hur sådana dåd, mord på civila, kan firas av grupper av folk på gator i Europa är lika sjukt det. Man blir illamående.

Tillbaka till börs.

Amerikanska banker är värderade till ca PE 7-10. Av de tre ovanstående så är det egentligen bara JP Morgan som haft en uppåtgående trend kursmässigt om man ser till de senaste åren. Direktavkastningen ligger på ca 3-5 %.

Personligen så ägs ingen amerikansk bank, direkt. Via Berkshire Hathaway fås en del bankexponering. Där Bank of America är ett av de större innehaven.

Tar vi en titt på de svenska bankerna så har värderingarna kommit upp en del på sista tiden. Även de gör fina pengar i dessa tider.

SEB PB 1,4

Nordea PB 1,4

Swedbank PB 1,3

Handelsbanken PB 1,0

Det är några dagar kvar till rapport där, men jag skulle bli väldigt överraskad om det inte visar ok siffror.

Det som stökat för europeisk bank annars är att vissa länder fått för sig ta ut extra skatt/avgift. Eftersom bankerna tjänar bra. Det skapade lite hicka för bl.a. italienska och nederländska banker.

Appropå italienska banker. Visste du att bland de äldsta finns på italienska börsen? 

Banca Monte dei Paschi di Siena.

Ticker BMPS på Milano-börsen. Spårar sin historia till 1472.

Hamnade i problem förra året så får se om bolaget överlever.

I USA så tror jag Edison är det äldsta fortfarande listade bolaget. Ticker ED. Startade 1823 (200-år!) då oljelampor skulle bytas ut mot gaslampor i New York. Bolaget håller fortfarande på med gas, elektricitet m.m. Visade sig inte vara en fluga som försvann. PE ca 13 och en direktavkastning på strax under 4 %.  Är väl inte omöjligt att det finns kvar om 200 år också? Något för barnbarnbarnbarnbarnbarnen att ärva? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.