25 Aug, 2023

Sensommar

Uppdaterad:
25 Aug, 2023

Slutet av Augusti och Bartolomeus-dagen som enligt tradition brukar kallas första höst-dagen har precis varit. Lite till sen kan frosten börja komma och flyttfåglarna börjar flyga söderut. Förhoppningsvis har man börjat få sina lador fyllda. Lador som i riktiga lador som i “lador”/buffertsparande.

Det är mycket som ska hinnas med under Augusti.

En del har även gått tillbaka till arbete efter sommarledighet.

Något annat som brukar krypa på under sensommaren är lite börsångest. Händer inte varje år, men tycker mig se det ack så ofta så det ter sig vara ett fenomen. Nästan lika pålitligt som andra tecken för årstiden.

I det stora hela har det väl varit en för Sveriges del lite skakig börs ett tag nu. USA ser lite annorlunda ut och tack vare en hyfsad stor exponering där åt sedan gammalt så hjälper det självklart portföljen en del.

Skulle, liksom Buffett, aldrig betta mot amerikansk ekonomi. Säga vad man vill, men de har ett snabbare sätt att agera där än på vår sida Atlanten. 

Att ha en del utländsk exponering hjälper också till när Sverige i sig blir allt fattigare. Ett tag trodde svenskarna att de blev rikare med hjälp av ultralåga räntor, men det visade sig som så många andra gånger i historien att det som hände var egentligen att värdet på pengarna urholkades. Inte att saker steg i ”värde”. 

Så nu sitter svenska löntagare med än mindre i plånboken (realt). Dessutom hyfsat belånade och undrar vad som hände?

En av de där ”fixarna” som bidragit till ”kickar” skulle dragits för länge sedan, ränteavdragen, men det är aldrig någon som vill eller har modet att spä ut bålen när festen är i gång. Tvärt om så spetsas det gärna mer och mer ju längre kvällen fortgår. Groggarna blir helt enkelt starkare ju senare det är istället för att göra det vettiga. Tvärt om. 

Nåväl. Det är väl tur för mången man att jag inte bestämmer sådant. 

Vad jag däremot bestämmer är vad och när jag vill köpa aktier och det har jag faktiskt gjort lite extra under augusti än tidigare månader i år. Bevakningslistan indikerar mellan 4-5 av 10 ”gröna”. Vi får se vad september har att bjuda på.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.