12 Mar, 2023

Silicon Valley Bank och Silvergate Capital

Uppdaterad:
13 Mar, 2023

Två banker på amerikanska västkusten med de välkklingande namnen Silicon Valley Bank och Silvergate Capital har hamnat i problem. Aktörer på Mr Market drar snabbt öronen åt sig eftersom de tänker på hur finanskrisen 2008 började. Bankaktier sjönk några procentenheter världen över och andra aktier följde med. Samtidigt så stärkets us dollarn och guldet, som sig bör i vanliga ”risk off scenarion”. Då det råder fullständig panik sjunker även guldet (så som det gjorde under covid och nedstängningarna) för då är det bara pengar som gäller.

Tillbaka till bankerna.

Man beskriver sig som bl.a. ” financial partner of the innovation economy – helping individuals, investors and the world's most innovative companies achieve” respektive  ”leading bank for innovative businesses in fintech and cryptocurrency”.

Grunden till problemet är att som bank håller man en hel del värdepapper, obligationer. När Fed nu höjer räntan blir ”värdet” på dessa obligationer som införskaffats i en lågränte-miljö lägre. Oftast inga problem. Vad ”värdet” på obligationerna är kvittar lika så länge allt rullar.

Kunderna till bl.a. Silicon Valley Bank är dock startups, tillväxtsorienterade, pengarkrävande kunder. De bränner pengar i snabb takt nu när pengar inte längre är ”gratis” och drar därmed ut de medel de har på banken vilket tvingar banken att sälja av obligationerna. Till förlust.

Silvergate i liknande situation, men det handlar då om kryptovaluta som grunden för utflöde av pengar.

Klassiska s.k. bank-runs.

Silicon Valley Bank har stängts ned av myndigheterna. Silvergate försöker få investerare gå in och täcka. Amerikanska FDIC kommer via insättningsgarantin gå in och täcka kunder i Silicon Valley Bank på upp till 250.000 usd. 

Silicon Valley Bank och Silvergate Capital

Experter menar på att det troligen inte kommer få effekter på banksystemet i stort. Jag tror inte det heller. Utan det liknar mer ett klassiskt ”badat naken” scenario i nischade sektorer. 

Med det sagt så ligger tydligen 620 miljarder usd i orealiserade värdepappers ”förluster” i amerikanska banker, relaterat till ”värdet” på obligationer som fallit. Med en diversifierad inlåning och kundbas så brukar det dock inte vara några problem att ”värdet” flukturerar”. Som sagt enbart om man tvingas att sälja.

Mest troligt är att det kommer bli en viss effekt på de företag som haft medel hos Silicon Valley Bank. Det  fintech bolag som har x antal miljoner på kontot där, efter att kanske tagit in pengar under 2021 som beräknades räcka 3-4 år, så sitter illa till nu. Det är ju inte bara det att det är svårt med ny finansiering. Den pengahög som skulle finansiera verksamheten ett par år är nu borta… Just att det är många fintech och uppstartsbolag som är kunder hos Silicon Valley Bank kan ge problem i sektorn. När t.ex. löner sen inte kan betalas ut. 

Vi får se helt enkelt se var det här tar vägen. Noteringen behövdes göras i alla fall. Det är ett typexempel av situationen efter en period då pengar varit alldeles för billiga.

 

*Edit: Dagen efter inlägget kom ett utspel om att myndigheterna i USA lägger ned även Signature Bank. Dock så kommer insättare i både den och Silicon Valley Bank få åtkomst till alla sina insatta medel d.v.s. inget tak.

“FDIC will make SVB and Signature’s customers whole. By guaranteeing all deposits – even the uninsured money that customers kept with the failed banks – the government aimed to prevent more bank runs and to help companies that deposited large sums with the banks to continue to make payroll and fund their operations.”

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.