1 May, 2024

Skechers Q1 2024

Uppdaterad:
1 May, 2024

Det amerikanska skobolaget har rapporterat. Det är en liten position men bolaget har utvecklats i linje med förväntningar så nöjd så långt.

Q1-rapporten visade på rekordförsäljning. Upp ca 12,5 %. Inte nog med det utan en rejäl marginalhöjning ledde till ca 33 % högre rörelseresultat. Rörelsemarginalen landade nämligen in på 13,3 % (11,2) vilket är det högsta jag sett något kvartal under de kvartal jag kikat på bakåt i tiden.

COO:n uttryckte det i glada ordalag

“We saw growth of 17% in our Direct-to-Consumer segment and 10% in Wholesale, as well as increases of 15% internationally and 8% domestically. For the quarter, international sales represented 65% of total sales, and we achieved growth in all regions.”

Och

” With the strong global demand for our brand and a healthy inventory position comprised of proven sellers, innovative technologies and new product categories, we believe that we have significant opportunities for growth across the globe, and we remain confident in our on-going success.”

Jag har ju tidigare skrivit att man har en allt viktigare marknad i Indien. Jag tycker mig se det märks en del i tillväxten. Indien har av många lyfts som ett superintressant land att investera i, men som alla vet så behöver man inte alltid investera i indiska bolag för att få exponering dit.

Ett exempel på Skechers fokus där är att börja förknippas med storsporten kricket i Indien. Som allt annat mode; om man förknippas med rätt saker och rätt personer så säljer saker bättre. 

Även bruttomarginalen kom in bättre. Lägre fraktkostnader var en av anledningarna till detta. Bruttomarginalen för kvartalet landade på 52,5 % (48,9). Värt att notera för framtida referenser.

För 2024 så kan det luta åt en vinst på ca 4 usd/aktie. Det är en rejäl höjning mot tidigare antaganden jag haft på ca 3,7 usd/aktie

Jag har tidigare räknat med långsiktigt hållbara rörelsemarginaler på ca 8 %. Nu är detta tidigt på året, så avvaktar lite med vad vi kan sluta på. Q4 brukar säsongsmässigt vara svagt.

Balansräkning ok. Sitter fortfarande med drygt 1 miljard usd i kassa.

Värderingsmässigt pratar vi om ca PE 17 i skrivande stund.

Jag jämför ibland med mycket, mycket större Nike. Nämnas där kan väl göras att senaste rapporten inte gav någon försäljningsökning. Bruttomarginalerna låg på 44,8 % (43,3) och rörelsemarginalen på 11,3 % (11,9). Nike är mycket mer välrenommerat dock och spelar i en helt annan liga. Dock får man betala ca PE 27 för Nike och då har aktien ändock kommit ned en del. Så jag har sedan en tid tillbaka föredragit Skechers (Ticker SKX).

Någon som tittar på/spelar cricket?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.