4 Apr, 2023

Traction

Uppdaterad:
4 Apr, 2023

Traction är bland de mest defensiva investmentbolagen man kan hitta där ute. Rattat av Stillström så är Traction ett investmentbolag som investerar i noterade och onoterade mindre och medelstora bolag. Man förösker både vara aktiva som långsiktiga ägare. Därtill sitter man i stort sett alltid med en rejäl pengapåse.

Vare sig under corona-kraschen eller 2022 satte man några nämnvärda summor i arbete. Innan pandemin slog till så såg jag Traction som en perfekt palcering för framtida regninga dagar, men jag blev smått besviken när man inte såg några köptillfällen. Defensivt som sagt. Å andra sidan går man inte på så många s.k. värdefällor heller då…

 Idag består portföljen av 42 % aktivt noterade innehav (innehav där man är aktiv ägare). OEM, BE Group och Softrtronic är de stora innehaven och består av två tredjedelar av den noterade delen.

OEM är en teknikhandelskoncern. Produkter så som elkomponenter, flödesteknik, motorer och transmissioner, kullager och tätningar, apparatkomponenter m.m. OEM är ett sådant där väldigt välskött bolag och har sådana där fina kurvor och grafer som man vill se. Det har tuffat på bra och man ökar vinsten år efter år. Senast nu var det ytterligare ett rekordår vad det gäller försäljning och vinst. Prislapp just nu ca PE 22. 

BE Group är ett handels- och serviceföretag inom stål- och metallbranschen och har på senare tid levererat riktigt bra rörelsemarginaler och försäljning. 2021 och 2022 har man redovisat rekordvinster. Trots en stigande kurs så är PE-talet därmed ”bara” på ca 5. Utdelningen har varit rekordhög två år på raken. 12 kr/aktie. Uppdelad på två utbetalningar. Det ger mumma till Tractions kassa. Direktavkastningen motsvarar nästan 10 %. Det är naturligtvis inte hållbart på sikt. Vi får se var konjunkturen tar vägen, men de här två åren har varit goda kassakor.

Softronic är ett konsultbolag inom IT och management och som sådant har det en jämnare affärsutveckling. De flesta anställda finns i Stockholm och det tuffar på i realtivt jämn fart, även om 2022 blivit lite sämre, oavsett medierubriker. Värdering ca PE 16.

Ungefär 16 % är i dagsläget övriga noterade innehav. D.v.s. bolag som är noterade men man har ingen aktiv ägarroll.

Duroc och PION Group kan nämnas där. Båda förvärvar och driver i sin tur sina portföljbolag. Duroc med mer fokus åt industri. Bemannings och rekryteringsfirman Uniflex är viktigast för PION. Även Volkswagen och Swedbank som nog inte behöver någon presentation.

Ca 7 % är onoterade innehav. Ankarström Kitchen är ett av dem.

Sedan har vi då ca 35 % kassa och räntebärande placeringar. Vilket är en ganska rejäl kudde.

Totalt substansvärde i dag är ca 270 kr. Goda utdelningar har gjort att det även ges relativt goda utdelningar så 8,80 kr (4,85) motsvarande 3,5 % i direktavkastning på kursen 250 kr. Avskiljs i maj.

Det har gått bra för flera av Tractions innehav, men jag är ändock inte jätteintresserad av att köpa här. Av deras innehav så direktäger jag OEM. Ett som sagt välskött bolag som man med fördel kan fånga upp då allmän turbulens råder.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.