28 Mar, 2024

Truth Social

Uppdaterad:
28 Mar, 2024

Som en tidsnotering och fenomen så tycker jag det är värt att nämna börsnoteringen av Trumps Media & Technology Group (Ticker DJT).

Bolaget driver Donalds Trumps sociala media plattform Truth Social. Bolaget gjorde sin börsdebut i tisdags och snabbt steg den 50 %. Var väl som högst uppe i ca 74 usd. Vilket värderade bolaget till drygt 8 miljarder usd. Processen till börsnotering har gått fort tack vare SPAC förfarandet. Man har en produkt, den sociala media-appen Truth Social. Truth Social hade i februari ca 5 miljoner användare och har intäkter på ca 1 miljoner usd per kvartal. Medan resultatet är negativt och bolaget redovisar förlust om ca 16 miljoner usd per kvartal.  

PS-tals mässigt blir värderingen alltså ca 2000. Tämligen hög värdering i relation till intäkt. 

För att sätta det i relation. Reddit (Ticker RDDT) som nyligen gjorde IPO också värderas till ca PS 10. 

Truth Social bildades för ca 3 år sedan. Donald Trump är störste ägaren och andras ägande i det här bolaget kan antagligen ses som ett omhuldande av Trumps politiska budskap och framtid. Näst störste ägare är Jeff Yass. En amerikansk miljardär som också är ägare i Tik Toks moderbolag ByteDance. 

DJT får väl ändå anses som en s.k. meme-aktie eller mem-aktie En mem-aktie är en aktie som snabbt får stora kursreaktioner tack vare en stor följarskara av entusiaster. GameStop var ett tidigare exempel på mem-aktie. Ofta samlas anhängare i diverse forum och genom att många köper eller säljer mer eller mindre i samråd kan kursen gå till fundamentalt svårargumenterade nivåer.  Traders eller anhängare? Svårt att säga, men en tolkning av rörelser i just mem-aktier är att man inte gör så mycket teknisk eller fundamental analys utan analys av kursrörelserna görs och skapas via diverse sociala medier. Om det så är på Reddit, Twitter, Youtube eller någon Facebook-grupp. Eller kanske Truth Social för den delen.

Ett sätt att ”analysera” är att samla in information via Linkedin. Sedan ”ge tips och ideer” genom Youtube eller Reddit. På sätt och vis kan man säga att de senaste årens tekniska utveckling och normalisering av social media som en del av våra liv gett upphov till ett tredje sätt att analysera aktier. Ett som vare sig är grundat i teknisk eller fundamental analys.

Vi får se var det här tar vägen över tid, men hittills har de flesta mem-aktier haft mer likheter med s.k. pyramidspel än någonting annat. Det går tjäna pengar men bara tack vare att du säljer vidare till någon annan samt hoppar av innan pyramidspelet faller ihop. 

Fortsättning lär följa. I skrivande stund äger Donalt Trump ca 60 % av bolaget och ett lock-up avtal ska ge rätt att sälja först efter 6 månader. Kryphål finns dock. Om styrelsen röstar för att möjliggöra försäljning tidigare.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.